Hírzóna

Ennyivel nőhet a minimálbér

Ennyivel nőhet a minimálbér

Gyakorlatilag eldőlt az emelés mértéke

2024. szeptember 19., csütörtök
Ennyivel nőhet a minimálbér

Kezdetét vette a hazai minimálbér átalakítása, már a kormány asztalán van az a rendelettervezet, amely a kötelező legkisebb munkabér megállapítását az eddigi gyakorlathoz képest lényegesen kiszámíthatóbb és rendezettebb keretek közé szorítja - számolt be a Mandiner. A készülő kormányrendelet elfogadása alapfeltétele annak, hogy a szakszervezetek, a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány ismét több évre szóló bérmegállapodásról dönthessen az év végéig.

 

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) legutóbbi ülésén a munkaadói és munkavállalói oldal, valamint a kormány is elfogadta azokat a szempontokat, amelyeket a jövőben már nem lehet figyelmen kívül hagyni a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről szóló egyeztetéseken. A rendelet egyben garantálja, hogy a minimálbér jelentősen emelkedjen a következő három évben és megfeleljen az Európai Unió minimálbér-irányelvében foglalt kötelezettségeket is.

A Mandiner információi szerint a minimálbér 2027-ben legalább 40-50 százalékkal lehet magasabb, mint idén, vagyis a bruttó 266 800 forintos összeg 2027-re elérheti a 400 ezer forintot.  

A szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány idén minden eddiginél korábban, már júliusban megkezdték az egyeztetést a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről. Ennek egyik oka, hogy 2024 végére az Európai Unió minimálbér-irányelvében előírt kötelezettségeket minden tagállamnak be kell vezetnie.

A korai tárgyalások másik oka, hogy 2025-től ismét egy többéves bérmegállapodás megkötése a cél, hasonlóan a mindenki szerint sikeres, gyorsuló béremelést és jelentős adócsökkentést eredményező 2026-2022 közötti egyezség mintájára.

Várhatóan 2025-ben, 2026-ban és 2027-ben is átlagosan legalább 12 százalékkal emelkedhet az összeg.

 

A teljes cikk ITT olvasható.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.