Hírzóna

Darvak vonulása a szegedi Fehér-tónál: Készüljünk az őszi madárlesre a Beretzk Péter kilátóból + képek

Darvak vonulása a szegedi Fehér-tónál: Készüljünk az őszi madárlesre a Beretzk Péter kilátóból + képek

Hamarosan kezdődik az őszi darulesek időszaka a szegedi Fehér-tónál.

Márton Andrea
12 órája
Fotó: Márton Andrea
Darvak vonulása a szegedi Fehér-tónál: Készüljünk az őszi madárlesre a Beretzk Péter kilátóból + képek

Az idei év sem kivétel, ismét megcsodálhatjuk a darvak vonulását a szegedi Fehér-tónál. Hamarosan indulnak az őszi darulesek, amelyek során a madarak tízezreire számíthatunk, akiknek röptében október 12. és december 1. között több alkalommal is gyönyörködhetünk.

Fotó: Márton Andrea. 

 

A darvak napi ritmusuk jól követhető: napkeltekor indulnak táplálkozni a szántókra és gyepekre, míg naplementekor megfigyelhetjük, ahogy a hangosan krúgató csapatok behúznak éjszakázó helyeikre, a halastavakra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportja szerint az október második felében kicsúcsosodó hortobágyi gyülekezés után a Dél-Alföldön november közepére éri el maximumát a vonuló darvak száma. Kivételes években akár 70 ezer darut is számoltak már a Fehér-tónál.

A Beretzk Péter kilátó ideális helyszín a madárleshez, hiszen a nyugodt és csendes környezet lehetővé teszi a madarak megfigyelését anélkül, hogy megzavarnánk őket. A kilátóból csodálatos rálátás nyílik a környékre, ahol a természet szépsége és a madarak vonulása egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak.

 

Darules-etikett

A darvak roppant óvatos és érzékeny állatok, ezért érdemes körültekintően felkészülni a túrára, hogy ne ijesszük el őket. Íme néhány fontos tipp a daruleshez:

  • Terepszínű vagy sötét ruhában érkezzünk.
  • Vaku és zseblámpa használatával ne zavarjuk a madarakat.
  • Javasolt a távcső nyakba akasztása.
  • Ne hangoskodjunk, és akárcsak a színházban, a darulesen is érdemes lenémítani a telefont.
  • Az éjszakázóhelyükre nem sétálhatunk be.
  • A drónozás engedélyköteles!
  • Az éjszakázóhelyek gépjárművel történő megközelítése is hatósági engedélyhez kötött.

Időpontok: Az idei darulesekre a következő időpontokban kerül sor: 2024. október 26-án 15:30 órakor; november 16-án, 23-án és 30-án 14:30 órakor. Minden további részlet megtalálható a Kiskunsági Nemzeti Park hivatalos oldalán.

Ne hagyja ki ezt a különleges lehetőséget, hogy közelről megfigyelhesse a természet csodáit a Beretzk Péter kilátóból, ahol a csend és a nyugalom tökéletes hátteret biztosít a madárleshez!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.