Hírzóna

Változásokkal indul az új tanév

Változásokkal indul az új tanév

A tanulókat és a tanárokat is egyaránt érintik a változások.

3 órája
Fotó: Nicolas Guyonnet
Változásokkal indul az új tanév

Másfél millió diák kezdi meg a tanévet hétfőn a köznevelésben és a szakképzésben, az új évben a tanulókat és a tanárokat is érintő fontos változásokat vezetnek be – közölte Maruzsa Zoltán a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Fotó: Nicolas Guyonnet. Illusztráció

 

Az intézmények felkészültek a hétfői tanévkezdésre, nyáron kiszállították a tankönyveket az iskolákba, lezajlottak az igazgatói értekezletek, valamint megtörtént a tankerületek és fenntartók felkészítése is – jelezte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára.

A tanulókat érintő legfontosabb változás a mobiltelefonok iskolai használatának korlátozása lesz,

amely intézkedéstől azt várják, hogy ösztönzőleg hat majd az intézményekben a tanulási eredményre és a diákok egymás közötti társas kapcsolatainak kialakítására. Maruzsa Zoltán hozzátette: a végrehajtás területén a kormányzat nagy mozgásteret adott az iskoláknak, a házirend szabályozza majd, milyen módon gyűjtik be, hol tárolják és a tanítási nap végén hogyan adják vissza a készülékeket a diákoknak. Kivételt képez a szabályozás alól a mobiltelefonok és az okoseszközök pedagógiai célú és egészségi okokból történő használata.

A tanév másik jelentős változása a pedagógusbéreket érinti, ugyanis kormány idén év elejétől több mint 32 százalékkal emelte az illetményeket,

a folyamat pedig jövő januártól a pedagógus-átlagbérek a diplomás átlagbérek legalább nyolcvan százalékára történő emelésével folytatódik.

Ez azt jelenti, hogy a pedagógus-átlagbérek 820 ezer forint körül lehetnek, ami átlagosan 21 százalékos béremeléssel lesz elérhető. Ennek egy részét minden pedagógus megkapja, másik részét pedig az új pedagógus életpályáról szóló törvény figyelembevételével az intézményvezetők és igazgatók tudják differenciáltan biztosítani – mondta Maruzsa Zoltán. A kormányzat az idei évtől teljesítményértékelési rendszert vezet be, amelyben évente értékelik pedagógusok és az iskolaigazgatók teljesítményét, ennek eredménye befolyással lesz a bérezésre is.

A béremelés elindítása óta látványosan és folyamatosan bővül a köznevelésben dolgozó szakemberek létszáma,

ezzel párhuzamosan pedig emelkedett a felsőoktatásban a pedagógusképzésekre jelentkezők létszáma, ami így a második legnépszerűbb képzési területté vált – emelte ki az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.