Hírzóna

Újabb szomorú részleteket közölt a rendőrség Till Tamás haláláról

Újabb szomorú részleteket közölt a rendőrség Till Tamás haláláról

Kibédi Péter
2 órája
Újabb szomorú részleteket közölt a rendőrség Till Tamás haláláról

Till Tamás 24 év után hazatalált – erősítette meg vasárnap délutáni posztjában a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).  Mint írták: A szüleinek örökre elveszett a remény, hogy a fiuk - ha nem is velük - de valahol él…

– Később jön majd a megnyugvás, mert el tudják temetni szerettüket, lesz hova menni a kisfiúhoz, aki örökre 11 éves maradt, lesz hol emlékezni. A médiában ellentmondó hírek jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy a szülőket nem értesítette a rendőrség a holttest megtalálásáról. Mindössze annyi történt, hogy a bajai tanyavilágban gyorsabban terjedtek a hírek, minthogy a szörnyű valóságot közlő rendőri csapat kiért volna Tillék házához. A hivatalos értesítés tehát megtörtént. – öntöttek tiszta vizet a pohárba. 

Felidézték: 

A szülők 24 éven keresztül minden ünnepen ajándékot tettek a kisfiú szobájába, aki alig több mint fél kilométerre tőlük egy sekély sírhantban pihent. Annak a tanyának az épületében, ahol Józsi bácsi lakott, aki pár éve önkezűleg vetett véget az életének.

Till Tamás 1989. július 19-én született, most lenne 35 éves, ha élne.

„Törékeny, de önálló gyerek volt, akit azzal engedtek el az eltűnése napján, hogy elmehet a közeli vadasparkba, de 13 órára haza kell érnie. Amikor nem ért haza, bejelentették a bajai rendőrségen. Körözni kezdték, bejárták az általa feltételezetten bejárt útvonalat, és keresték a barátoknál, ismerősöknél is” – mondta Petőfi Attila. A vezérőrnagy elmondta: akkor, május 28-án repülőnap, gyereknap volt Baján, sok idegen fordult meg a városban.

Tamás bicikliét annak a tanyának a közvetlen közelében találtál meg, ahol a holtteste is pihent.

A rendőrök idén június 11-én a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségről azt tudták meg, hogy a bajai gyerekotthon egykori lakója részt vett 2000-ben egy gyerekholttest elásásában, de ez akkor még egy ellenőrizetlen információ volt. Ekkor a bajai rendőrkapitányság és más rendőri szervek újra nyomozni kezdtek.

A bajai gyerekotthon egykori lakói közül kellett a forrást megtalálni. Az egyik lakó, K. Péter személyére szűkítették a keresést, de a férfi 2011-ben öngyilkos lett. Ezért a környezetében kezdtek információkat gyűjteni, és az egykor a környezetében élők erősítették meg, hogy ő vehetett részt a gyermek elásásában.

Egy János nevű egykori otthonlakó tett értékelhető vallomást: Péter és közte négy év korkülönbség volt. Mindketten szakmát tanultak az otthonban (kőműves, festő), és a környékbeli vállalkozók segítségével vállaltak munkát.

A két fiú egy vállalkozónál, V. Józsefnél, egy akkor 60 éves esztergályosnál dolgozhatott, akit ők csak Józsi bácsinak hívták. V. József családos, kétgyerekes ember volt, aki vett egy egy hektáros tanyát az Ipartelep út környékén. Ezen egy 800 négyzetméteres csarnok és egy kétszintes családi ház is állt, ahová „Józsi bácsi” át akarta költöztetni a vállalkozását. A két fiatalt napi 500 forintért foglalkoztatta.

Egy alkalommal V. József a strandon kereste fel a két fiatalt, akiknek azt mondta: dupla pénzért azonnal kellene menni dolgozni. János nemet mondott, Péter viszont elment a vállalkozóval, és közösen keverték a betont a kis helyiségbe, noha a családfő általában nem vett részt az építési munkákban. 

Amikor Péter tolta a talicskát a betonnal, annak kereke egyszer megbicsaklott egy bűzt árasztó fóliában, amelyből egy gyerekholttest került elő. Először értetlenkedett a vállalkozó, majd pénzt ígért, aztán megfenyegette Pétert, hogy hallgasson, mert különben neki és a szintén a gyerekotthonban élő testvérének is bántódása esik.

Az, hogy pontosan mi történt Till Tamással, még a nyomozás tárgyát képezi. A holttest azokban a ruhákban volt, amiben 24 éve eltűnt. De a végső bizonyosságot a DNS vizsgálat hozza meg – jelezték a posztban az eddig ismeretlen részletet. 

A BRFK bejegyzésében Petőfi Attiláról, a halk szavú, rendkívüli nyugalmat árasztó férfiről is meg lehet tudni dolgokat, aki nem csak ezt az egy bonyolult ügyet göngyölítette fel. A rendőrök értékelése szerint ő 

egy élő legenda, a magyar bűnüldözés legnagyobbja.

Borítókép: Till Tamás elhíresült fotója. Fotó: Baon.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.