Hírzóna

Ökölvívó botrány: a Momentum frakcióvezetője okoskodott, a kommentelők rakták helyre

Ökölvívó botrány: a Momentum frakcióvezetője okoskodott, a kommentelők rakták helyre

Kibédi Péter
3 órája
Ökölvívó botrány: a Momentum frakcióvezetője okoskodott, a kommentelők rakták helyre

Állást foglalt a nagy közmegbotránkozást keltő Imane Helif és Hámori Luca összecsapásról a Momentum frakcióvezetője, Bedő Dávid is.

 

 

Ahogy a lapunk  több ízben is beszámolt róla, Hámori Luca az olimpiai női ökölvívó torna 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében azzal az Imane Heliffel találkozik, akit a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) 

a tesztoszteron- és nemi tesztekre hivatkozva kizárt a 2023-as világbajnokságról, mivel szervezetében kimutatták a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómát.

 

Bedő Dávid kijelentette, szerinte nő harcol majd nő ellen

A momentumos politikus a közösségi oldalán reagált a széleskörű felháborodást keltő ügyre. Bedő Dávid azt írta: "Nő fog nővel boxolni szombaton az olimpián. Ugyanúgy, ahogy egy algériai nő boxolt egy olasz nővel nemrég. Ellentétben azzal, amit jobboldali megmondóemberek állítanak, 

Helif nő, nem transznemű, nem biológiai férfi. Lánynak született, lányként focizott Algériában, lányként kezdett boxolni is

 – olvasható a bejegyzésben.

Bedő Dávid ezt követően fejtegetni kezdte, hogy mire is alapozza a kijelentését. Szerinte Imane Helif „Minden bizonnyal interszexként született” és emiatt magasabb a tesztoszteron szintje. Az interszex állapot nem egy újkeletű dolog, nem a “woke” találta ki, hanem az emberiséggel egyidős, csak régebben nem tartott ott az orvostudomány, hogy felismerje – írta a frakcióvezető.

Az igazán övön aluli ütés mégis az a transzfóbia és gyűlöletkeltés, amit egyesek megengedhetnek maguknak a patriotizmus oltárán.

– vélekedett az ügyről a momentumos politikus.

A bejegyzés alatt pillanatok alatt megjelentek a kommentek is, ahol még a Momentum szimpatizánsai is elítélték a politikus mondatait. Többen megjegyezték azt is, hogy a Momentum jobban tenné, ha olimpia ügyekben csendben maradna, mert éppen ők voltak azok akik megfúrták a budapesti játékokat.

 

A botrányos eset még Gyurcsánynak is sok volt

Korábban a Magyar Nemzet hírül adta, Gyurcsány Ferenc is hozzászólt az eseményekhez. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a helyzet tisztességtelen, és a Nemzetközi Olimpia Bizottságnak be kellene avatkoznia.

Ha igaz, hogy egy versenyző biológiai értelemben férfi (ez esetben Imane Helif bokszolóról van szó), akkor elég nehéz elfogadni, hogy bármire is hivatkozva a nők között versenyezzen. Ez akkor is így van, ha a mi fantasztikus Hámori Lucánk így is késznek mutatkozik kiállni ellene. Ennek az ügynek szerintem semmi köze a fent tárgyalt esetekhez. Ez az egész így nagyon nagy disznóságnak tűnik, kétszeresen is. Egy: ez egész egyszerűen nem fair, nem méltó az olimpia eszméjéhez

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A DK-hoz közel álló Nyugati Fény ennél is határozottabb véleményt mondott. A gyurcsányista lap szerint a Momentum elnöke  a fenti kijelentéssel "fullba tolja a kreténséget" és menetel az egy százalék felé. 

Borítókép: Bedő Dávid és Cseh Katalin (Fotó: Facebook/ Cseh Katalin)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.