Hírzóna

Marad a hőség a hétvégén, szélben is csak vasárnap reménykedhetünk

Marad a hőség a hétvégén, szélben is csak vasárnap reménykedhetünk

3 órája
Fotó: MTVA/Branstetter Sándor
Marad a hőség a hétvégén, szélben is csak vasárnap reménykedhetünk

A hétvége további részében is napos időre van kilátás fátyol-, illetve vasárnap főleg a Dunántúlon gomolyfelhőkkel.

Fotó: MTVA/Branstetter Sándor. 

 

Csapadék nem várható, legfeljebb vasárnap késő délután, este az északnyugati határra, Alpokaljára sodródhat be egy-egy zápor, esetleg zivatar. Szombaton napközben csupán az északnyugati, nyugati tájakon élénkülhet meg a délies légmozgás, azonban vasárnap már a Dunántúl más részein is egyre nagyobb területen megélénkül, helyenként meg is erősödik az északnyugatira forduló szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 21 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 32 és 37 fok között alakul, de a déli tájakon helyenként ennél egy-két fokkal nagyobb forróság is lehet.

 

Időjárási helyzet Európában:

Európa legnagyobb részén délnyugat-északkeleti tengelyű magasnyomású híd helyezkedik el. Területén a leszálló légáramlatok biztosítanak nagyrészt derült, napos, száraz időt. Egyre nagyobb területet hódít meg a szubtrópusi eredetű levegő, sőt a Brit-szigetek és Franciaország között kiélesedő frontzóna előoldalán folytatódik a forró levegő észak felé történő áramlása. Németország északi részén pénteken a maximum-hőmérséklet már elérte a 30 fokot, a leghűvösebb órákban pedig csak 20 fok köré csökkent a hőmérséklet.

Ezzel szemben az Egyesült Királyságban sok helyen a délutáni órákban mérnek 20 fokot. Európán belül jelenleg Skandinávia számít a legcsapadékosabb területnek, jelentős, 20 mm-t meghaladó csapadékösszegeket regisztrálnak arrafelé.

A Kárpát-medence időjárását is anticiklon alakítja, tovább fokozódik a kánikula. Vasárnap közel kerül hozzánk egy gyenge hidegfront, amelynek hatása inkább csak a Dunántúlon megélénkülő, megerősödő északnyugati szélben mutatkozik meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.