Hírzóna

Magyarországon rendezik Európa legnagyobb tűzijátékát

Magyarországon rendezik Európa legnagyobb tűzijátékát

A legnagyobb európai tűzijáték szemtanúi lehetnek az eseményre látogatók idén augusztus 20-án.

2 órája
Fotó: MTI/Lakatos Péter
Magyarországon rendezik Európa legnagyobb tűzijátékát

Európa legnagyobb tűzijátékát fogja megrendezni Magyarország idén augusztus 20-án, ami egyben a világ egyik legnagyobb tűzijátéka is lesz – jelentette be Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepének idei rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón.

Az államtitkár hangsúlyozta: a biztonságos lebonyolításért felelős operatív törzs már júniusban megkezdte munkáját, de rajtuk kívül is sok ezren fognak ügyelni a magyarok biztonságára. 

Ha az időjárás nem megfelelően alakulna, nem kockáztatnak, a magyar emberek biztonsága a legelső, ehhez pedig mind a technológiai, mind a személyzeti adottságok biztosítottak

 – szögezte le Kovács Zoltán.

POY_8517
Fotó: Polyák Attila

 

Rekordszámú érdeklődőre számítanak

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a Szent István nap az érdeklődés és a részvétel szempontjából az egyik legkomolyabb rendezvény, mert augusztus 20-a nem csak Magyarország születésnapja, hanem egy olyan fesztivál és rendezvénysorozattá nőtte ki magát, amely reagál az elmúlt 14 év körülményeire. 

Minden remény megvan arra, hogy megdől a 2019-es részvételi rekord azzal, mert az idei számok várhatóan felmúlják a Covid előtti utolsó év részvételi arányát.

– fejezte ki.

Kovács Zoltán szerint főleg Budapest és a Balaton vonzereje eredményezte azt, hogy soha ennyien nem nyaraltak a magyarok, és soha ennyi külföldi turista nem látogatott hazánkba. Aki hazánkba jön, tudja, hogy vendégszeretetre és kiváló minőségre számíthat, olyan rendezvényekre, amelyek a világon bárhol megállnák a helyüket. Az államtitkár kiemelte: külön gondoltak a külhoni magyarokra és a külföldiekre, akiknek mértékadó színvonalú programokat szerveztek, és akik közül sokan már már évekkel korábban lefoglalták a szállást az állami ünnep idejére. Több száz programelemet fognak lebonyolítani 19 helyszínen – tette hozzá.

 

Világszínvonalú látványelemek a tűzijátékon

Tóth Ferenc, a tűzijátékot szervező NUVU Kft. ügyvezetője elmondta, nagy gondossággal kezdték meg az előkészületeket, az előadás hét felvonásból fog állni, amit mesés történelmi hangjáték köt össze. A zenei aláfestést népdalokra hangolt szerzemények fogják szolgálni, ami mellett a nézők számíthatnak látványosra drón-showra is. 

A tűzijáték látványtere a Petőfi hídtól a Margitsziget alsó harmadáig fog tartani, öt kilométeres szakaszt lefedve. A Duna partról mindenhonnan közel azonos látványt élvezhetnek a résztvevők, ezenkívül lesz fényfestés a Parlamenten is. 

Az ügyvezető ismertette: 45530 különálló pirotechnikai effekt válik láthatóvá, három hidat, a Szabadság-hidat, az Erzsébet-hidat és Margit-hidat fogják az tűzijátékba vonni, melyhez 300 kilométer elektromos vezetéket használnak. 

A biztonságról szólva Tóth Ferenc kiemelte: minden pirotechnikai eszköznek van uniós tanúsítványa, megfelelnek a EUlegszigorúbb biztonsági előírásainak. A tűzijátékot digitális számítógéppel vezérlik, ami bármelyik pillanatban leállítható. Ha 45 km/órás szél támadna, akkor a tűzijátékot vagy el sem kezdik, vagy azonnal leállítják – tudatta.

 

Fókuszban a családok

Szente Vajk, a Szent István Nap ünnepségsorozat nagykövete ismertette: a gasztronómiai programok közül a Csárdafesztivál várja a Belvárosban a legjobb ízekkel a vendégeket, a másik hasonló helyszín pedig a Magyar Ízek Utcája, ami a Kárpát-medence gazdag ízvilágát mutatja be, ez a Lánchíd és a Döbrentei tér között lesz megtalálható, valamint itt lehet megkóstolni az ország kenyereit és tortáját is. Sok programot ajánlanak a családosoknak, melyek közül kiemelte a Szent Jobb Aranyvonat kiállást az Alkotmány utcában, ahol Városok Sétánya néven az ország összes településének zászlóját is meg lehet tekinteni, beleértve a határon túli városokat is.

Idén ismét látogatható lesz a Pannónia Hajó az ünnepi hétvége folyamán, valamint az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe a hajdani vásárok hangulatát idézi majd a Budai Várban. A szervezők a hadtörténet iránt érdeklődők figyelmébe ajánlják a Hősök Útját a Tóth Árpád sétányon. Emellett a Millenáris park művészkertté változik a hétvégére, ahol a divat és a design kap majd főszerepet. 

A Varázsliget idén is számos programmal várja a gyermekes családokat a Városligetben, ahol a legkisebbek bekukkanthatnak István király udvarába, és jelentkezhetnek a herceg és hercegnő képzőbe is.

Az ünnepségsorozat programjaira látogatók idén is méltányos áron vásárolhatnak majd ételeket és italokat a rendezvényhelyszíneken. A szervezők elkötelezettek amellett, hogy mindenki számára megfizethető szórakozási lehetőséget biztosítsanak, így együtt ünnepelhessük Magyarország születésnapját.

 

Zene mindenkinek

Zsédenyi Adrienn (Zséda), a Szent István Nap ünnepségsorozat másik nagykövete arról beszélt, hogy 15 évvel ezelőtt a legelső ország tortája díjátadón már részt vett, és nagyon örül, hogy idén is meghívták, ráadásul a zenei programok között az ő műsora is helyet kapott. A zenei programoknak idén öt fontos helyszíne lesz. 

A Tabánban négy napig a ’70-es, ’80-as és ’90-es évek zenéjét középpontba helyező Retro Fesztivál várja majd az érdeklődőket, ahol a négy kiemelt fellépő az Edda művek, Demjén Ferenc, az Első emelet és a TNT zenekar lesz. 

Augusztus 18-án a Mándoki soulmates ad koncertet a Szent István téren, továbbá ismét megrendezik a Road Movie Live-ot, amelynek keretein belül a magyar zenei élet krémje szórakoztatja majd a közönséget, itt lép színpadra Zséda is, valamint a Bagossy Brothers, a Honeybeast, a Parno Graszt, és Curtis. A Filozófusok kertjében komolyzene klasszikuszenei és jazz programokkal szórakoztatják a hallgatókat, a Vigadó téren pedig bárzongora csendül fel, a Szabad rét fesztiválon pedig az elektronikus zene rajongói mulathatnak kedvükre.

POY_8601
Fotó: Polyák Attila

 

Az ország kenyere, tortája és cukormentes tortája

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, hogy meghatározó rendezvényük a Szent István napi kenyérverseny, melyre sok fiatal sütőipari szakember nevezett. Olyan termékkel lehetett indulni, amelyek megfelelnek a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak, illetve kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazhatnak a nevezett kenyerek. 

A szakmai zsűri a balmazújvárosi Balmaz-sütöde kenyerét találta a legjobbnak. 

A termékeket először a Magyar Ízek Utcáján lehet megkóstolni, de remélhetőleg a vidéki helyszínre is el tudják vinni azokat, mivel céljuk, hogy országszerte meg lehessen venni ezeket a termékeket augusztus 20-a után. 

Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja elmondta, hogy az idén 18. alkalommal meghirdetett 

Magyarország tortája versenyt idén a Mákvirág nevű torta nyerte, 

melyet Kovács Alfréd készített a váci Édes vonal cukrászdában, és a fekete ribizli, valamint a mákos tészta gyerekkori ízét idézi, amit a nagymamája készített neki. A tortát augusztus 19-től kóstolható, a cukrász ipartestület honlapján lehet megtalálni, hogy a termék mely cukrászdákban szerezhető be, a recept az év végétől válik nyilvánossá. 

Nándori László, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének elnöke arról beszélt, hogy a cukormentes tortával is maradandó ízélményt akarnak nyújtani, a szénhidrát és cukortartalmat is alacsonyan tartva, az idei győztes pedig maradéktalanul megfelelt a zsűri szempontjainak. 

A Zöld málna tortát választották az ország idei legjobb cukormentes tortájának,

mely a szegedi Novák Ádám és Csonka László alkotása: tartalmaz pisztácia mousse-t rózsavízzel és fehér csokoládéval, valamint kívülről málnazselé borítja. A mesterek a süteményt a Reök Kézműves Cukrászda és Kávéházban készítették, ami idén Arany habverő díjat is kapott a cukrászszövetségtől.

POY_8699
Fotó: Polyák Attila

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.