Hírzóna

Magyar tűzoltók kezdték meg bevetésüket az észak-macedóniai tűzvészben

Magyar tűzoltók kezdték meg bevetésüket az észak-macedóniai tűzvészben

3 órája
Magyar tűzoltók kezdték meg bevetésüket az észak-macedóniai tűzvészben

Megkezdték a beavatkozást a magyar tűzoltók Észak-Macedóniában, az ország délnyugati részén; Breznicában, egy nemzeti parkban vetik be őket. Az 1200 méter magas hegységben egy falut kell megvédeniük - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken honlapján.

 

 

A 46 emberből és 13 járműből álló magyar tűzoltócsapat csütörtök éjfél körül érkezett a fővárosba, Szkopjéba, majd négy óra pihenés után a csapat kettévált. Egy hatfős törzs az Észak-Macedón Védelmi és Mentési Igazgatóság bázisán koordinálja a beavatkozást és tart kapcsolatot a helyi és más nemzetközi erőkkel.

A csapat másik része 40 emberrel és 9 járművel a helyi katasztrófavédelem által a magyarok részére kijelölt területen, a Makedonszki Brod járásában lévő Breznica településen dolgozik. A helyszínre egy alig két és fél méter széles erdei úton jutottak el, a barátságtalan terepviszonyok miatt alig 10-12 kilométer/órás sebességgel tudtak haladni.

A beavatkozást péntek délután kezdték meg a helyi nemzeti park munkatársainak koordinálásával. Az adott területen egy meredek hegyoldalon ég az erdő, amely földi úton megközelíthetetlen, azt más erők a levegőből oltják. 

A magyar tűzoltók elsősorban nem tűzoltást, hanem  egy védelmi sáv kialakítását végzik az erdőben. Láncfűrészekkel és kéziszerszámokkal egy sávban kivágják a fákat, hogy a tűz ne tudjon átterjedni Breznica házaira és tanyáira

- írták.

Hozzátették: a beavatkozást nagyban nehezíti a hegyes, sziklás terep. Főként fenyvesekből, a hegytetőkön pedig cserjékből álló növényzet ég, ott alakítják ki a védősávot. A hőmérséklet 34 Celsius-fok. A magyar csapat feladata, hogy megvédje Breznicát, illetve hogy drónokkal felderítse a veszélyeztetett területeket, modellezze a tűz terjedési irányát és sebességét.

A tűzoltók hajnaltól szürkületig dolgoznak, a legnagyobb nehézséget a füst és a tűz közelében mérhető, akár 100 Celsius-fokos hőmérséklet jelenti.

A kiutazás és az eddigi beavatkozás során nem történt rendkívüli esemény, a magyar csapat tagjai jól vannak, egészségügyi biztosításukat az Országos Mentőszolgálat mentőorvosa és két mentőtechnikusa látja el - olvasható a közleményben.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.