Hírzóna

Itt az amerikai bejelentés az újabb háborúról

Itt az amerikai bejelentés az újabb háborúról

Az Egyesült Államok szerint Irán 24–48 órán belül megtámadhatja Izraelt. Már hétfőn megindulhat az iráni csapás.

2 órája
Fotó: Atef Szafadi
Itt az amerikai bejelentés az újabb háborúról

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta a G7-országok képviselőinek, hogy Washington úgy véli, hogy az elkövetkező 24–48 órán belül megkezdődhet egy iráni támadás Izrael ellen. Erről ír a The Times of Israel izraeli napilap az Axios forrásaira hivatkozva.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (b) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO-Ukrajna Tanácsnak a NATO washingtoni csúcstalálkozójának keretében tartott ülésén 2024. július 11-én. (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (balra) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO–Ukrajna Tanácsnak a NATO washingtoni csúcstalálkozójának keretében tartott ülésén 2024. július 11-én (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

 

Az Egyesült Államok csökkenteni szeretné a feszültséget a térségben – tette hozzá a lap. Washington célja, hogy megakadályozza a teljes körű háború kirobbanását. Mivel az Egyesült Államok úgy véli, hogy az iráni támadás elkerülhetetlen a Hezbollah és a Hamász vezető tisztségviselőinek múlt heti meggyilkolása után, Blinken hozzáfűzte, hogy nyomást kell gyakorolni Teheránra, hogy korlátozza az általa indított csapás mértékét. Ez a legjobb módja a regionális háború elkerülésének – hangsúlyozta a külügyminiszter.

 

Blinken azt is mondta, hogy az Egyesült Államok nem ismeri a tervezett iráni támadás pontos időpontját, de úgy véli, hogy az akár már hétfőn megkezdődhet.

Irán eközben visszautasította az USA és az arab országok azon kísérleteit, hogy enyhítsék a feszültséget a közel-keleti térségben. A Wall Street Journal beszámolója szerint Jordánia és Libanon külügyminiszterei Iránba utaztak, hogy próbáljanak a helyzeten javítani, de Irán képviselője azt mondta az arab diplomatáknak, hogy csapást terveznek Izrael ellen, és „az sem érdekli őket, ha a válasz háborút vált ki”.

 

(Forrás: Magyar Nemzet)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.