Hírzóna

Az Európa Tanács iskolai tananyaggá tenné a roma holokausztot

Az Európa Tanács iskolai tananyaggá tenné a roma holokausztot

A közlemény szerint ennek oktatása fontosabb, mint valaha

3 órája
Az Európa Tanács iskolai tananyaggá tenné a roma holokausztot

A roma történelem és a roma holokauszt oktatása fontosabb, mint valaha, a történelem ezen fejezete ugyanis túl gyakran figyelmen kívül marad - jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács főtitkára a roma holokauszt augusztus 2-án esedékes emléknapját megelőzően, csütörtökön.

Fotó: Sandro Weltin. 

 

Marija Pejcinovic Buric a közleményében azt írta: nyolcvan évvel az után, hogy a náci rezsim romákat üldözött és gyilkolt meg, az Európa Tanács és tagországai megerősítik elkötelezettségüket az előítéletek és a megkülönböztetés minden formájával szemben.

Közölte: az Európa Tanács lépéseket tesz annak érdekében, hogy a roma holokausztot beépítsék az iskolai tantervekbe, ami - szavai szerint - kulcsfontosságú célkitűzés a romák befogadása és a roma történelem általános érvényű oktatásának elősegítéséhez.

Nyolcvan év telt el a roma holokauszt óta. E szörnyűségek túlélőinek és tanúinak emléke hamarosan elhalványul az emlékezetben. Minden eddiginél fontosabb, hogy elkötelezettek maradjunk az örök emlékezés mellett. Megígérjük, hogy szembeszállunk az igazságtalansággal, és egy kölcsönös tiszteletben, megértésben és egyenlőségben gyökerező világot építünk. A holokauszt roma áldozatainak öröksége egy jobb, befogadóbb jövő megteremtésére ösztönözzön bennünket

- tette hozzá közleményében az Európa Tanács főtitkára.

Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt öltek meg az auschwitzi haláltáborban.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.