Hírzóna

A TikTok visszavonja jutalmazási funkcióját az Európai Unióban

A TikTok visszavonja jutalmazási funkcióját az Európai Unióban

Az áprilisban indított eljárást az Európai Bizottság lezárta.

2 órája
A TikTok visszavonja jutalmazási funkcióját az Európai Unióban

A kínai ByteDance tulajdonában lévő TikTok videomegosztó platform kötelezettséget vállalt, hogy végleg visszavonja a TikTok Lite jutalmazási rendszerét az Európai Unióban - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság.
 

 

A brüsszeli testület áprilisban indított eljárást a platform ellen a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján, mert előzetes megállapítása szerint a TikTok Lite franciaországi és spanyolországi elindítását megelőzően az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelmére.

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a TikTok Lite nevű programot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazáson belül bizonyos feladatok, így például videók megtekintése, tartalom kedvelése, barátok meghívása során pontokat szerezzenek, az üzemeltető anélkül indította el, hogy előzetesen értékelte volna a kockázatokat, különösen a platform függőséget okozó hatásával kapcsolatosan. Különös aggodalomra adott okot, hogy az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelme érdekében, ugyanis a TikTokon nem állnak rendelkezésre hatékony életkor-ellenőrző mechanizmusok.

A bizottság hétfői bejelentése szerint a platform kötelezettséget vállalt arra, hogy a TikTok Lite jutalmazási rendszerét véglegesen kivonja az EU-ból, és nem indít más olyan programot, amely megkerülné a visszavonást. A kötelezettségvállalások megszegése a DSA megsértésének minősül, és ezért pénzbírságot vonhat maga után.
    
Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos sajtóközleményében kiemelte: A közösségi médiát használók biztonságának és jólétének prioritást kell élveznie.
    

A függőséget okozó platformok tervezési jellemzői veszélyeztetik a felhasználók jólétét. Ezért tettük jogilag kötelezővé a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alkalmazását a TikTok számára, és gondosan figyelemmel kísérjük, hogy a platform megfelel-e a jogszabályban előírtaknak

 - tette hozzá az uniós biztos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.