Hírzóna

A tejtermelésben segíthet az SZTE legújabb szimulációs modellje

A tejtermelésben segíthet az SZTE legújabb szimulációs modellje

Kibédi Péter
3 órája
A tejtermelésben segíthet az SZTE legújabb szimulációs modellje

A tejtermelő gazdaságok jövedelmezésének optimalizálását segítő szimulációs modellt készítettek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) agrártudományi és informatikai kutatói, a megoldásnak köszönhetően selejtezési döntéseikhez kaphatnak támogatást a tenyésztők.

 

 

A rangos Animals című szaklapban megjelent publikáció összefoglalója szerint a tejelő szarvasmarha-tenyésztés egyik legfontosabb döntése napjainkban a tehenek selejtezési idejének helyes megválasztása – írja az MTI. 

A levágásról való döntés során a gazdának számos tényezőt kell figyelembe vennie, amelyek összetettsége megnehezíti a döntéshozatalt, melyet gyakorta érzelmi szempontok is befolyásolnak. Az egyik döntő tényező a reprodukciós mutatók alakulása. A cikk első szerzője Tóth Violetta, az SZTE Mezőgazdasági Karának doktoranduszhallgatója disszertációjában a selejtezési okokat vizsgálja nagyüzemi tejtermelő tehenészetében.

A publikáció szerzői - az SZTE két agrártudományi és három informatikai területen dolgozó kutatója - hat nagy magyarországi szarvasmarha-telep húsz évnyi adatsorát felhasználva egy olyan mikroszimulációs módszert dolgoztak ki, amellyel könnyen vizsgálható, hogy a vemhességi arányok növekedése és a selejtezési döntés meghozatalának időpontja milyen hatással van a jövedelmezőségre.

Módszerükkel nagy pontossággal meghatározható, hogy milyen hatással van a vemhességi ráta és a selejtezési napok számának növekedése az egyes tejgazdaságok gazdasági mutatóira. Az eljárás célja, hogy segítse a vezetői döntéseket a jobb jövedelmezőség és gazdasági hatékonyság elérése érdekében.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vemhességi arány növelésével sikeresen csökkenthető az ellési időköz hossza, de a javuló vemhességi arány nem hoz jelentős növekedést a tejtermelésben, viszont jobb lehetőséget biztosít a szelekcióra. Annak érdekében, hogy a gazdaságok számára hasznosítható eredményeket kapjanak, a kutatók a jövőben tovább kívánják fejleszteni a modellt, a gazdaságokhoz igazítva és azok sajátosságait figyelembe véve.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.