Hírzóna

Ukrajnába utazik a pápa képviseletében a szentszéki államtitkár

Ukrajnába utazik a pápa képviseletében a szentszéki államtitkár

Az ukrajnai egyházi és politikai vezetőkkel is találkozik

2 órája
Ukrajnába utazik a pápa képviseletében a szentszéki államtitkár

A szentszéki államtitkárságot vezető Pietro Parolin bíboros Ferenc pápa képviseletében részt vesz a berdicsivi karmelita kolostor ünnepén, melynek keretében az ukrajnai egyházi és politikai vezetőkkel is találkozik péntektől.

 

Pietro Parolin az ukrajnai háború kirobbanása óta a Vatikán legmagasabb tisztségű képviselőjének számít, aki elutazik Ukrajnába.

A szentszéki államtitkárságot vezető bíborost Ferenc pápa bízta meg, hogy képviselje őt a latin rítusú ukrajnai katolikusok zarándoklatának zárószertartásain, amelyet vasárnap tartanak a berdicsivi Mária-kegyhelyen.

Az ukrajnai egyház számára "nagyon kedves helyen" de  "a háborús erőszak szomorú és gyászos időszakában" zajlik a bíboros államtitkár látogatása, ahogyan ezt az egyházfő július 13-án közzétett levelében írta.

A Kijevtől száznyolcvan kilométerre található kegyhelyre Ukrajna számos részéből és más országokból is érkeznek katolikus hívők. A háború kezdete óta a zarándokok Szűz Mária közbenjárásáért imádkoznak a békéért.

Pietro Parolin a vatikáni diplomácia képviselőjeként Kijevben az ukrajnai politikai vezetőkkel is találkozik.

A háború 2022 februári kitörése óta Ferenc pápa többször felajánlotta a Vatikán közvetítését a háborús felek között. Ferenc pápa kezdettől fogva hangoztatja, hogy készen áll ellátogatni Kijevbe, ha Moszkvába is elutazhat. Erre egyelőre nem volt lehetőség.

A pápa 2023 májusában Matteo Zuppi bíborost, az olasz püspöki kar elnökét békemisszióval bízta meg, melynek keretében a bíboros tavaly június és szeptember között Kijevben, Moszkvában, Washingtonban és Pekingben egyeztetett.

A Vatikán közvetítő szerepet vállalt az Oroszországba vitt ukrajnai gyerekek hazatérése érdekében, valamint részt vesz a fogolylisták továbbításában is a felek között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.