Hírzóna

Terrortámadássá minősítették át a Robert Fico elleni merényletet

Terrortámadássá minősítették át a Robert Fico elleni merényletet

2024. július 4., csütörtök
Terrortámadássá minősítették át a Robert Fico elleni merényletet

Szlovákiában terrortámadássá minősítették át a vádakat a Robert Fico kormányfő elleni májusban elkövetett merénylet ügyében - közölte szerdán Maros Zilinka főügyész a Facebookon.

 

Azt írta: 

A beszerzett bizonyítékok alapján a vád alá helyezett cselekmény a jövőben különösen súlyos bűncselekménynek, terrortámadásnak minősül.

A szlovák büntetőtörvénykönyv alapján egy terrorcselekmény elkövetője 20-25 év börtönbüntetésre vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhető. 

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. A 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg életveszélyesen a miniszterelnököt, a bazini székhelyű különleges bíróság eredetileg előre megfontolt gyilkosság kísérletének vádjával helyezte letartóztatásba.

Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap azt mondta, hogy a kormányfő a következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet feladatai ellátásához.

 Fico 2006-2010 és 2012-2018 között volt Szlovákia miniszterelnöke, 2023 októberében ismét kormányfő lett.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.