Hírzóna

Nyolcvanéves Rubik Ernő (Videó)

Nyolcvanéves Rubik Ernő (Videó)

A Kossuth-díjas építészmérnök és tárgytervező ötven éve alkotta meg a világsikerű Rubik-kockát.

2024. július 13., szombat
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Nyolcvanéves Rubik Ernő (Videó)

Ma, július 13-án nyolcvanéves Rubik Ernő Kossuth-díjas építészmérnök, tárgytervező, a Nemzet Művésze, a Magyar Szent István-rend kitüntetettje, aki ötven éve alkotta meg a világsikerű Rubik-kockát.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert. 

 

Rubik Ernő apja, idősebb Rubik Ernő a legismertebb magyar repülőgép-tervező volt, tőle örökölte a találékony szellemet, a kreativitást, anyjától, a költőnő Szántó Magdolnától a művészi vénát. A képző- és iparművészeti szakközépiskola után a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett építészmérnökként 1967-ben, majd az Iparművészeti Főiskolán (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) szobrászatot és belsőépítészetet tanult 1971-ig. Ezt követően építész-tervezőként dolgozott, és 1970 és 1988 között az Iparművészeti Főiskolán tanított, geometriás modellek készítésével foglalkozott.

A későbbi nevén Rubik-kockát 1974 tavaszán oktatási segédeszközként tervezte meg, hogy segítse a térbeli mozgások szemléltetését.

A kocka széleire csupán azért ragasztott színes papírlapokat, hogy egyszerűbben lehessen követni, melyik kis kocka hová kerül. Gyorsan kiderült, hogy a kocka nem csupán szemléltetőeszköznek, de logikai játéknak is alkalmas. Találmányára 1976. október 28-án „Térbeli logikai játék” néven kapott szabadalmat. A kocka a játékosok körében rövid idő alatt példátlan népszerűségre tett szert, gyártásához és külföldi terjesztéséhez azonban át kellett verekednie magát a hazai bürokrácia útvesztőin, míg

végül Rubik-kocka (Rubik’s Cube) néven meghódította a világot.

Népszerűsége azóta is töretlen, ötven év alatt félmilliárd darabot adtak el belőle. A matematikusoknak és a játékosoknak egyaránt kihívást jelent a mai napig a kocka, hiszen az előbbiek a kirakási lépések minimális számát keresik, utóbbiak pedig a kockakirakási rekordokat igyekeznek újra és újra megdönteni. Az eredeti, 3×3×3-as kockának 2023 óta 3,13 másodperc a kirakási világrekordja.

Rubik Ernőnek először egy hónapba telt, míg megoldotta saját találmánya rejtélyét, ami nem rossz teljesítmény, mivel a kockának 43 trillió különböző állása lehet.

A találmány 1980–81-ben több országban volt az év játéka, később klubokat, egyesületeket, versenyeket és világbajnokságokat szerveztek rajongóinak. 1981-ben a kocka bevonult a New York-i Modern Művészetek Múzeuma építészeti és dizájngyűjteményébe, 2014-ben pedig bekerült az amerikai Játékok Dicsőségcsarnokába.

A kocka után újabb logikai játékokkal jelentkezett, 1977-ben alkotta meg a kígyót, 1985-ben a bűvös négyzetet, majd a bűvös dominót és a Rubik-órát, 2009-ben a Rubik’s 360-at, vagyis a Rubik-gömböt. Ezek is világszerte kedvelt logikai játékok, de meg sem közelítik az időközben kultusztárggyá vált kocka elsöprő sikerét.

Rubik Ernő így vallott találmányáról:

Nem én vagyok itt a fontos, hanem a kocka. Sőt, még csak nem is a kocka, hanem a hatása: hogy miként tudott ennyi emberre és ilyen sokáig hatni, hogyan tudott évtizedeken át, miközben a világ óriásit fordult, ugyanúgy népszerű lenni az új generációk számára is.

A bűvös kocka a nehezen megoldható, bonyolult problémák kezelésének jelképévé vált, kirakása a kéz, az agy és a memória együttműködését igényli, az időseknél demencia ellen is használják.

Rubik Ernő számos díjjal és kitüntetéssel büszkélkedhet, köztük megkapta a legmagasabb hazai állami kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet és az elsők között részesült a nemzet művésze címben. Ezek mellett 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2014-ben pedig Budapest díszpolgára lett.

A Rubik-kocka a filmekben is megjelent a szereplők magas intelligenciájának bizonyítására, valamint képzőművészeti alkotásokat is megihletett és magazinok címlapfotójaként is szerepelt. Az óbudai Graphisoft parkban térplasztikaként a magyar találékonyságot jelképezi.

A 2024-es európai uniós magyar soros elnökség logóját is a Rubik-kocka díszíti:

27 kockája a 27 tagállamra, illetve a magyar találékonyságra és problémamegoldó képességre, valamint az európai ügyek bonyolultságára utal.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.