Hírzóna

Minden szomszédos vármegyében nagyobb a turisztikai fellendülés

Minden szomszédos vármegyében nagyobb a turisztikai fellendülés

Országos átlag alatt teljesít Csongrád-Csanád

Kovács György
2024. július 1., hétfő
Minden szomszédos vármegyében nagyobb a turisztikai fellendülés

Országos szinten jelentős a turisztika fellendülése. 2024 májusában a KSH adatai szerint 1,6 millió ember összesen 3,7 millió vendégéjszakát töltött el Magyarországon. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz mérten ez 18 százalékkal több vendég és 13 százalékkal több vendégéjszaka.

 

 

Régiónk turisztikai csúcstartója továbbra is Békés vármegye a 102 975 eltöltött vendégéjszakával. Növekedése pedig pontosan megegyezik az országos 13 százalékos átlaggal.  

Csongrád-Csanád vármegyében 91 693 éjszakát töltöttek el szálláshelyeken, amely 7,1 százalékos növekedés.

Vendégéjszakák számában ezzel előzzük, Bács-Kiskun vármegyét, ahol 79 358 volt ez a szám, viszont ez esetükben egy jelentős, 22,8 százalékos növekedést jelentett.

Ha a régiónkon kívüli, egyetlen szomszédunkra, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére kitekintünk, ott is a miénknél nagyobb mértékű volt a fellendülés, náluk a 66 742 vendégéjszaka 10,6 százalékos növekedést hozott.

Csongrád-Csanádban továbbra is előnyben részesítik a kereskedelmi szállásokat, a magánszállásokkal szemben.

Egy mutatóban sikerült vármegyénknek kiemelkednie, méghozzá a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számában. Ebben egyébként már egy éve is a legerősebb volt vármegyénk, az elsőséget pedig a 62 646 éjszakával továbbra is sikerült megtartani - noha ebben is itt volt a legkisebb növekedés, 4,7 százalék. A második Békés vármegye lett, 59 052 estével, ami 9,7 százalékos növekedés. A harmadik Bács-Kiskun 54 572-vel, ami 17 százalékos gyarapodás.

A magánszálláshelyeken már Békés vármegye vezet toronymagasan a 43 923 estével, ami egyben 17,8 százalékos bővülés. Összmennyiséget nézve ebben is második Csongrád-Csanád, 29 047 estével, míg bővülésben a legrosszabb a 12,6 százalékkal. Bács-Kiskunban egy elképesztő, 38 százalékos növekedés is viszont csak a harmadik helyre volt elegendő, mivel ez 24 786 estét jelentett.

Országosan a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,1, a külföldivendég-éjszakáké 21%-kal emelkedett. 2024. január–májusban a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 4,9, a külföldieké 13%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.  

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.