Hírzóna

Jön a vihar, kiadták a riasztást (Videó)

Jön a vihar, kiadták a riasztást (Videó)

A hőség miatt is érvényben van figyelmeztető előrejelzés.

2024. július 13., szombat
Jön a vihar, kiadták a riasztást (Videó)

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt a HungaroMet – hívta fel a figyelmet honlapján a katasztrófavédelem. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat.

Forrás: HungaroMet

 

Szombaton előbb a Tisza vonalában, a Tiszántúlon alakulhatnak ki helyenként zivatarok, majd később, a délutáni óráktól a Dunántúlon is egyre több helyen lehet számítani előfordulásukra nyugat, délnyugat felől. Utóbbiak kis eséllyel akár rendszerbe is szerveződhetnek.

Az esti, éjszakai órákban a zivatarok északkelet felé haladva egyre inkább az északi országrész fölé tevődnek át, az éjszaka második felétől gyakoriságuk határozottan csökkenhet. Az erősebb zivatarcellákat

viharos széllökések, jégeső, lokálisan intenzív csapadék kísérheti.

Elsősorban a Dunántúl északnyugati felén, illetve a középső tájakon heves zivatarokra is van esély felhőszakadás kíséretében.

Átmeneti szünet után vasárnap napközben főként a Duna vonalában és attól keletre újabb zivatarok alakulhatnak ki. A fő kísérőjelenségnek ekkor már a felhőszakadás ígérkezik, de lokálisan viharos széllökések, illetve jégeső is társulhat hozzájuk. Teljes lecsengés az esti, késő esti órákban sem valószínű.

 

Hőség és UV–B-sugárzás

A kánikula miatt is érvényben van első-, másod- vagy harmadfokú figyelmeztetés az ország túlnyomó részére. Egy jelentősen gyengülő hidegfront hatására a Dunántúl északnyugati, nyugati felén, harmadán átmenetileg számottevően mérséklődhet a hőség, arrafelé ma és holnap is nagyobb területen fordulhatnak elő 27 fok alatti, az Alpokalján 25 fok alatti napi középértékek is. 

Másutt azonban jellemzően 27 fok fölött, főleg az Alföldön továbbra is nagy területen 29 fok fölött várható a napi középhőmérséklet.

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet hat vármegyére vasárnap éjfélig a hőség miatt: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg területére. Az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat. Erre az időszakra Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Pest, Somogy és Tolna vármegye területére másodfokú figyelmeztetés van érvényben a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat.

Vasárnap nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV–B-sugárzás várható

a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon is.

Azt kérik, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, és napközben 11 és 15 óra között kerülje a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használatát javasolják, továbbá arra figyelmeztetnek, hogy normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A várható UV–B-értékek területi eloszlása megtekinthető a HungaroMet oldalán.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.