Hírzóna

Izzasztó hetünk lesz, a legmagasabb fokú hőségriasztást rendelték el

Izzasztó hetünk lesz, a legmagasabb fokú hőségriasztást rendelték el

Kibédi Péter
2024. július 5., péntek
Izzasztó hetünk lesz, a legmagasabb fokú hőségriasztást rendelték el

Legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig az országos tisztifőorvos – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pénteki közleményéből.

Ez a kép a jövő héten szinte garantáltan elkészíthető újra egy szökőkótnál

 

A szervezet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közösen felhívja a lakosság és az országban tartózkodók figyelmét, hogy a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, kerüljük a megerőltető fizikai munkát, és pihenjünk többet.

A közlemény a szabadtéren dolgozók valamint a szabadtéri rendezvényekre látogatók számára bő, szellőző ruházat és naptej használatát ajánlja a leégés ellen, a napszúrás megelőzésére pedig napellenzős sapka vagy kalap viselését javasolja. 

 

A hőség alatt kerüljük a szabadtéri kemény munkát vagy edzést

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat.

Ekkor a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot, ami megfelelő kezelés nélkül akár életveszélyes is lehet. Ezt a jelenséget jellemzően fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. 

A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklitúra vagy egyéb aktív pihenési forma mellett dönt a hőségriasztás ideje alatt, gyakrabban tartson pihenőt, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be pólóját. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

Azoknak, akik szabadságukat vízparton töltik, azt tanácsolják, hogy a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe.

 

Az autó is veszélyes lehet a nagy melegben

Az autóval utazóknak is érdemes fokozott óvatosságot tanúsítani, ugyanis a nagy meleg a sofőrökre is kedvezőtlen hatással lehet. 

A gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyják a parkoló autóban!

Még egy félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet, akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ezért ha autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látunk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívószámot.

A nagy melegben a szabadtéri tüzek kockázata is nagyobb, és jelenleg is tűzgyújtási tilalom van érvényben hat vármegyében. A hőségriasztás ideje alatt ott sem tanácsos elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat egyébként engedélyezi. A bográcsozók, grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet.

A rekkenő hőségben a szén-monoxid-mérgezés kockázata is nagyobb, ugyanis a kéményben légdugó alakulhat ki, amely miatt a füstgáz visszaáramlik és szén-monoxid fejlődik. Ennek megelőzésére érdemes szén-monoxid érzékelőt használni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.