Hírzóna

Felpörgött a vármegye építőipara

Felpörgött a vármegye építőipara

Májusban közel megkétszereződött az építkezésbe forgatott pénz

Kovács György
12 órája
Felpörgött a vármegye építőipara

Két gyengére sikeredett hónap után - áprilisban több mint 50 százalékos visszaesés volt - májusra jelentősen felpörgött Csongrád-Csanád vármegye építőipara. 

 

A KSH legfrissebb, adatai szerint vármegyénk májusi építőipari termelése megközelítette a 16 milliárd forintot, amely az egy évvel ezelőtti értékhez viszonyítva 97,3 százalékos növekedés. 

Régiós kitekintésben kétszer akkora értékben építkezünk, mint Békés vármegye, de fele akkorában sem, mint Bács-Kiskun.

Békés vármegyében közel 7,5 milliárdot tett ki az építőipari termelés értéke, amely az egy évvel ezelőtti értékhez képest 8,6 százalékkal több. Bács-Kiskun vármegye kereken 20 százalékkal tudott gyarapodni, ami esetükben közel 35 milliárdot jelent, amely Pest vármegye után a legnagyobb érték.

Országosan az építőipar összességében megközeleítette a 453 milliárdot, amely 6,6 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 12,5 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésében 12,4 százalékkal kisebb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 14,8 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 1,3 százalékkal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 5 százalékkal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 9 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 6,0 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,5, az egyéb építményekre vonatkozóké 9,3 százalékkal emelkedett.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.