Hírzóna

Ezekkel a kockázatokkal jár a napégés

Ezekkel a kockázatokkal jár a napégés

Márton Andrea
3 órája
Ezekkel a kockázatokkal jár a napégés

A hosszan tartó hőség még az egészséges szervezetben is komoly egészségi problémákat okozhat. Szervezetünk a hőségben is igyekszik fenntartani az állandó belső hőmérsékletet, ezért a szív ilyenkor nagyobb munkát végez, vagyis egy perc alatt többször és erősebben húzódik össze, és fokozódik a verejtékezés is.

Fotó: Pinterest. 

 

Nyáron nemcsak a hőség lehet ártalmas a szervezetre, hanem az UV-sugárzás is, amely különféle egészségkárosodásokat okozhat: árt a bőrnek és a szemnek is, elősegíti a bőrrák, illetve a szürkehályog kialakulását. A sugárzás nagy része (70%-a) 10 és 14 óra között éri el a földfelszínt. A sugárzás mértéke vízparton, homokos vidéken, havas tájon megsokszorozódik.

A napégés tulajdonképpen gyulladásos reakció, ezért a gyulladásokra jellemző, tipikus tünetek erre a problémára is jellemzőek. A tünetek függnek attól, mennyi ideig és milyen mértékben volt kitéve a bőr a káros sugaraknak.

A leégés elsődleges tünetei között találhatjuk:

  • a bőr kipirosodását, kivörösödését (ennek intenzitása egyénenként nagyon eltérő lehet)
  • a bőr duzzanatát
  • a viszketést
  • a hólyagok megjelenését
  • a bőr fokozott érzékenységét
  • a bőr érintésre meleg érzetű

A közvetlen bőrtünetek mellett jelentkezhet általános rosszullét, gyengeség, láz és hidegrázás, hányinger és hányás is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.