Hírzóna

Európa Tanács: összehangolt intézkedésekre van szükség a gyermekkereskedelem felszámolására

Európa Tanács: összehangolt intézkedésekre van szükség a gyermekkereskedelem felszámolására

3 órája
Európa Tanács: összehangolt intézkedésekre van szükség a gyermekkereskedelem felszámolására

Az emberkereskedelem elleni világnap alkalmából az Európa Tanács Emberkereskedelem Elleni Fellépés Szakértői Csoportja (GRETA) összehangolt intézkedésekre szólított fel annak érdekében, hogy felszámolják e bűncselekményt különösen a gyermekek vonatkozásában, valamint hogy csökkenteni lehessen kiszolgáltatottságukat, hatékonyabbá tenni a nekik nyújtott segítséget és az emberkereskedők elszámoltathatóságát.
 

 

A strasbourgi székhelyű, 46 tagországból álló Európa Tanács szakértői arról tájékoztattak keddi közleményükben, hogy a GRETA csatlakozott az Emberkereskedelem Elleni Ügynökségközi Koordinációs Csoporthoz (ICAT), mert "az emberkereskedelem fokozott kockázata, a gyermekek kiszolgáltatottságának megelőzése összehangolt fellépést igényel".

Hangsúlyozták:

 mivel az emberkereskedelem minden harmadik áldozata gyermek, a megelőzésére és felszámolására tett erőfeszítések még mindig nem elegendőek.

Alapvető fontosságúnak nevezték annak biztosítását, hogy a gyermekkereskedelem megelőzése, valamint a gyermekáldozatok segítése és védelme a gyermekvédelmi rendszerek szerves részét képezzék, valamint konfliktusok és válsághelyzetek esetén integrálódjanak a humanitárius koordinációs struktúrákba, különösen a felnőtt kísérő nélküli, illetve a szüleiktől elszakított kiskorúak esetében.

Az Európa Tanács emberkereskedelem elleni egyezménye megköveteli a részes államoktól, hogy tegyenek konkrét intézkedéseket a gyermekek védelmére, és csökkentsék kiszolgáltatottságukat, különösen azáltal, hogy védelmező környezetet biztosítanak nekik - emlékeztettek. Figyelmeztettek továbbá, hogy az emberkereskedelem áldozatává vált gyermekeket gyakran bűnelkövetőkként kezelik, és olyan bűncselekményekért, amelyek elkövetésére kényszerítették őket - például lopás vagy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények - megbüntetik őket.
    

A tagállamoknak eleget kell tenniük az emberkereskedelem áldozatainak jogaival kapcsolatos kötelezettségeiknek. Ez magában foglalja az emberkereskedelem gyermekáldozatai azonosításának javítását, valamint az együttműködés megerősítését annak érdekében, hogy minden egyes ügy esetében biztosítsák a gyermek mindenek felett álló érdekeinek tiszteletben tartását

 - fogalmaztak.

Hangsúlyozták továbbá, hogy fokozni kell a gyermekek online "behálózását" megakadályozó intézkedéseket, többek között az internetszolgáltatókkal való együttműködés révén. Fel kell hívni továbbá a gyermekek, a szülők és az oktatási intézmények dolgozóinak figyelmét a gyermekek interneten keresztül történő megtévesztésének kockázataira - hangoztatták. A GRETA emellett aggodalomra okot adónak nevezte, hogy a tagállamokban hiányzik az emberkereskedelem gyermekáldozatainak társadalmi reintegrációját biztosító hosszú távú támogatási rendszer.

A szakértők végezetül felszólították az Európa Tanács emberkereskedelem elleni egyezményének részes államait, hogy tegyenek eleget a gyermekáldozatok jogaival és a velük való bánásmóddal kapcsolatos jogi kötelezettségeiknek, amelyek - mint emlékeztettek - magukban foglalják az áldozatok azonosítását és a segítségnyújtást nekik, a felnőtt kísérő nélküli gyermekek törvényes gyámjának azonnali kijelölését, valamint a gyermekek által kényszerítés hatására elkövetett bűncselekmények miatt kiróható büntetés tilalmára vonatkozó rendelkezés tiszteletben tartását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.