Hírzóna

Egy hónap után először esik az üzemanyag ára

Egy hónap után először esik az üzemanyag ára

2024. július 10., szerda
Egy hónap után először esik az üzemanyag ára

A részleges üzemanyagár-csökkentés csütörtökön már életbe is lép.


A döntést a kormány figyelmeztetése is megelőzte, és a piaci folyamatok is kedvezően alakultak – adta hírül a Világgazdaság.  A Holtankoljak.hu friss adatközléséből kiderült, hogy a benzin nagykereskedelmi ára nem változik, de

a gázolajé igen: 4 forinttal csökken literenként.

A részleges üzemanyagár-csökkentés holnap, csütörtökön életbe is lép. Ennek köszönhetően várhatóan az alábbi átlagárakra számíthatnak a járműtulajdonosok a töltőállomásokon:

  • benzin – 616 forint literenként,
  • gázolaj – 623 forint literenként

 

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon eltérhet. Tapasztalataink szerint a benzin (nem autópályás kúton) literenkénti ára most 615, a dízelé pedig 625 forint alatt alakul.

 

Azonnal megkezdődik az üzemanyagár-csökkentés Magyarországon

A mostani üzemanyagár-csökkentésnek volt előjele, ugyanis legutóbb, hétfőn már megállt a drágulás. Akkor stagnálást jelentettek az üzemanyag-nagykereskedők, ami egyúttal azt is jelentette, hogy hosszú negatív sorozat szakadt meg. Ezt megelőzően ugyanis sorozatban tízszer történt üzemanyagár-emelés Magyarországon.

Januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 86, a dízelár pedig 65 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza.

 

Miért csökken most az üzemanyag ára Magyarországon?

Azt, hogy június közepe óta végre megint csökken a dízel ára, több tényező is magyarázhatja. Egyfelől a kormány múlt héten világossá tette, hogy miután a magyarországi átlagárak meghaladják mind a régiós, mind a szomszédos országok szintjét, ezért árcsökkentést vár el a kereskedőktől. Ellenkező esetben be fog avatkozni a piacon.

Ahogy tavasszal, úgy tűnik, ismét hatott a kabinet fenyegetése.

De ezzel párhuzamosan most tér is nyílt az üzemanyagár-csökkentésére, miután a nemzetközi folyamatok is ebbe az irányba mutatnak. 

A Világgazdaság teljes cikke itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.