Hírzóna

Bejelentést tett a kormány: elindul a Pázmány Campus építése

Bejelentést tett a kormány: elindul a Pázmány Campus építése

Elkezdik kiüríteni az épületeket.

2 órája
Fotó: Lázár János/Facebook
Bejelentést tett a kormány: elindul a Pázmány Campus építése

Jogerős bontási engedély van a VIII. kerületi rádió volt épületére, így a következő egy hónapban kiürítik, majd szeptembertől lebontják – jelentette be a helyszínen mai sajtótájékoztatóján Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára.

A bejelentés azt jelenti, hogy meg fog épülni a nagy vitákat kiváltó Pázmány Campus. A főépítész arról is beszélt, hogy a környék lakóival folyamatosan egyeztetnek a munkálatokról. 

A mai napon elkezdik a terület körbekordonozását, és legkésőbb 2028-ban tanítani fognak a campuson, ígérte az államtitkár. 

Azt gondolom, hogy fontos pillanatban állunk itt, amikor is egy olyan beruházás veszi kezdetét, amihez fogható az elmúlt 35 évben nem történt hazánkban

– jelentette ki Lánszki, majd hozzátette, a Pázmány Campus építéséhez hasonló volumentű beruházást a hazai piacon is alig lehet találni.  A jelenleg lepusztultan álló tömb helyére, ahol a zöldfelületek aránya mindössze hét százalék, egy olyan új, innovatív oktatási intézmény kerül, ami maximálisan képes lesz a diákok és a környéken élők igényeinek kielégítésére. 

LÁNSZKI Regõ Balázs
Fotó: Soós Lajos

 

Az elmúlt évek párbeszédének és ügyintézésének következményeként mostanra jutottunk el oda, hogy jogerős bontási engedélyt kaptunk a területre

– emelte ki az államtitkár, aki kifejtette, a tervek szerint szeptember elejéig kiürítik a Pázmány Campus helyén található épületeket, és csak ezt követően kezdik meg a bontási munkálatokat. 

A sajtótájékoztató során Lánszki Regő emellett bejelentette, a lakossággal való egyeztetések eredményeként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem campusának helyére tervezett kollégiumot másik helyen, a tervek szerint a környező utcák valamelyikében valósítják meg. 

Szintén a környező városrésszel kapcsolatban az államtitkár kiemelte, Lázár János miniszter bejelentésének megfelelően az építkezés részeként teljesen megújul Palotanegyed számos utcája és közterülete. 

Az építkezést követően Budapestnek az egyik legélhetőbb és legreprezentatívabb területe lesz a Palotanegyed, amely nemcsak az itt tanuló négyezer hallgatónak az új élettere lesz, hanem a környéken élőké is

– jelentette ki Lánszki, aki elmondta, az eredeti tervek szerint 2027 szeptemberére már megkezdődhet ez oktatás az új egyetemi campus területén. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.