Hírzóna

Az LMBTQ-lobbit a vidéki településekre is elvinnék

Az LMBTQ-lobbit a vidéki településekre is elvinnék

2 órája
Az LMBTQ-lobbit a vidéki településekre is elvinnék

Országos kampányt indít brüsszeli pénzen a Háttér Társaság nevű LMBTQ-szervezet. A korábban Soros György hálózata által bőségesen finanszírozott álcivilek úgynevezett jogtudatossági eseményeket szeretnének rendezni Budapesten kívül bárhol az országban. Az erre szánt pénzeket akár magánszemélyek is elnyerhetik pályázat útján.

 

Bár Magyarország számára továbbra sem hozzáférhetők az uniós források egyes részei, Brüsszel mégis juttat pénzt az általa fontosnak vélt célokra. Az egyik legismertebb hazai LMBTQ-szervezet, a Háttér Társaság ezúttal 500 ezer forintnyi támogatást kínál minden jelentkezőnek, aki a fővároson kívüli helyszínen jogtudatossági LMBTQ-eseményt szervezne.
 

Vidékre is jut pénz
 

– A Háttér Társaság 2023 és 2025 augusztusa között az Európai Unió Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek (CERV) programjából finanszírozott, az Ökotárs Alapítvány és partnerei által lebonyolított Közös értékeink program támogatásával Állj ki a jogaidért, állj ki a közösségért! címmel valósít meg projektet – olvasható a szervezet honlapján megjelent pályázati leírásban.

A Háttér szerint a jogtudatosság mellett a Budapesten kívül élő LMBTQ-személyek joghoz való hozzáférését kívánják erősíteni, mindezt pedig kerekasztal-beszélgetések, konferenciák, kulturális események megrendezésével kívánják elérni.

Érdekesség, hogy nem csupán formális, bejegyzett LMBTQ-szervezetek jelentkezhetnek a támogatásért, hanem gyakorlatilag bárki. A szöveg szerint legalábbis „informális csoport” is pályázhat, vagyis akár baráti társaságok is.
A pályázat leadási határideje 2024. augusztus 31., a nyertes projektet 2024 októbere és 2025 márciusa között kell végrehajtani. Ennek elősegítésére mentorációt is biztosít a Háttér Társaság.
 

Soros szövetségesei

A Háttér Társaság az egyik legrégebben alapított, ma is működő magyarországi melegszervezet, amely az 1990-es évek közepe óta aktív. Korábbi finanszírozói között éppúgy megtalálhatók a Soros György hálózatától pénzeket elnyerő álcivilek, mint a milliárdos spekuláns szervezetei. 2016 és 2021 között Sorosék 200 ezer dollárt utaltak át számukra.
De az amerikai külügyminisztérium is folyósít a Háttérnek. 

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) például nemrég 5,2 millió forintnyi forrást biztosított számukra. A USAID-ről épp a baloldali Robert F. Kennedy Jr. mondta el, hogy azon keresztül avatkozik be másik országok belpolitikai viszonyaiba a hírhedt amerikai titkosszolgálat. 

 

A pénzosztó Ökotárs Alapítvány
 

A nemzetközi álcivil hálózat egyik legmeghatározóbb hazai tagja az Ökotárs Alapítvány, amelynek elsődleges szerepe a külföldről érkező pénzek elosztása pályáztatás útján. Legyen az Soros-pénz, a Norvég Civil Alapból érkező forrás vagy brüsszeli dotáció, az Ökotárs rendszeresen felbukkan a pénzosztó szerepében.
 

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom volt EP-képviselője 2023 szeptemberében büszkélkedett azzal, hogy a hazai álcivil szervezetek számára komoly összegű uniós pénzt harcoltak ki

 – miközben az EU a magyar tanárok fizetésére szánt forrásokat blokkolta. Az Ökotárs Alapítvány és az általa vezetett négytagú konzorcium 1,4 milliárd forintnyi euró szétosztására kapott mandátumot Brüsszeltől. A szóban forgó szervezetek rendszeres résztvevői a kormányellenes tüntetéseknek.

Móra Veronika, az Ökotárs vezetője 2021-ben például azt hangoztatta, hogy ki kell állni a Stop, Soros! törvényjavaslat ellen, amelyet az Országgyűlés azért alkotott, hogy a milliárdos spekuláns által finanszírozott szervezetek átláthatóbban működjenek.

 

(Forrás: Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.