Hírzóna

Az infláció hatására Ausztriában egyre többen esznek műhúst

Az infláció hatására Ausztriában egyre többen esznek műhúst

5 órája
Az infláció hatására Ausztriában egyre többen esznek műhúst

Az inflációs nyomás miatt jelentősen megemelkedett a természetes élelmiszerek ára. S míg a magyar termékek Nyugaton egyre drágábbak, a laborban növesztett műhúsok és egyéb vegán termékek olcsóbb alternatívává váltak a fogyasztók számára. Ausztriában már kirajzolódik a trend - írja a Világgazdaság.

 

 

A hús- és sajtpótló ételek, amelyek néhány éve még luxusnak számítottak, váratlanul az osztrák boltok egyik legmegfizethetőbb áruivá váltak, mivel a továbbra is magas infláció közepette a természetes élelmiszerek – például sok magyar termék is – túl drágává váltak a legtöbb fogyasztó számára.

Ausztriában a munkaügyi kamara által júniusban hét bécsi szupermarketben és diszkontban végzett felméréséből kiderült, hogy az alapvető élelmiszerek ára átlagosan 42 százalékkal drágult a 2021 szeptemberében kezdődött inflációs hullám óta. Kiemelt problémát okoz

  • a burgonya, amely mintegy 111 százalékkal drágult,
  • a tésztafélék, amelyek 90 százalékkal kerülnek többe,
  • valamint a liszt, amelynek az ára 88 százalékkal magasabb.

Egy kategória azonban meg sem érzi az inflációt, mégpedig a vegán élelmiszerek és a műhúsok, amelyek olcsóbbá váltak az elmúlt években – annyira, hogy lassan a természetes termékeket is aláárazzák.

Bár a pár éve népszerűvé váló műételek még nem szerepelnek a statisztikai hivatal bevásárlókosarában, az osztrák Vegán Szövetség (VG) kutatásából kiderült, hogy bár ezek a laborban növesztett termékek továbbra is drágának számítanak, az infláció ereje és a gyártók árcsökkentései miatt lassan egy szinten lesznek a természetes élelmiszerekkel.

A 2023-as uniós adatok szerint Ausztria a vegán táplálkozás Európa-bajnoka, Felix Hnat, a VG elnöke szerint nemcsak az étrendet követők száma nőtt meg meredeken az elmúlt években, hanem a boltok választéka is, egyre több ilyen terméket pakolnak ki a polcokra.

A műhúsok pedig már nemcsak számukra, hanem az inflációt nyögő átlagos vásárlónak is egyre vonzóbb választásnak tűnik, amikor összehasonlítják azok árait a természetes termékekével. Hiába drága mindkettő, a vegán pótélelmiszerek látszólag jobban állják a pénzromlást, mint a hagyományos ételek.

 

Magyar termékeket szorít ki a műhús

Ez különösen nagy fenyegetés a magyar termelők számára: hazánk Ausztria egyik legnagyobb mezőgazdasági beszállítója, az ottani fogyasztók szokásai ezért ránk is jelentős hatással vannak. A vegán élelmiszerek elterjedése pedig kiszoríthatja a magyar termékeket a boltok polcairól, ha az árak a jelenlegi trendeket követik.

A magyar gazdák esélyeit tovább ronthatja, hogy állatjogi aktivisták és a vegán lobbi is azt követeli a kormánytól, hogy töröljék el a műélelmiszerekre kivetett magasabb forgalmi adót – ez a legtöbb termék esetében 20 százalék.

Az infláció lassulását remélhetőleg az élelmiszerárak csökkenése is követni fogja az eurózónában, amely továbbra is versenyképesen tartaná a természetes ételeket és a magyar termékeket. Egyelőre azonban a vegán alternatívák állnak az élen, ami súlyos problémákat okozhat a mezőgazdaság és a kereskedők számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.