Hírzóna

Az infláció hatására Ausztriában egyre többen esznek műhúst

Az infláció hatására Ausztriában egyre többen esznek műhúst

2024. július 31., szerda
Az infláció hatására Ausztriában egyre többen esznek műhúst

Az inflációs nyomás miatt jelentősen megemelkedett a természetes élelmiszerek ára. S míg a magyar termékek Nyugaton egyre drágábbak, a laborban növesztett műhúsok és egyéb vegán termékek olcsóbb alternatívává váltak a fogyasztók számára. Ausztriában már kirajzolódik a trend - írja a Világgazdaság.

 

 

A hús- és sajtpótló ételek, amelyek néhány éve még luxusnak számítottak, váratlanul az osztrák boltok egyik legmegfizethetőbb áruivá váltak, mivel a továbbra is magas infláció közepette a természetes élelmiszerek – például sok magyar termék is – túl drágává váltak a legtöbb fogyasztó számára.

Ausztriában a munkaügyi kamara által júniusban hét bécsi szupermarketben és diszkontban végzett felméréséből kiderült, hogy az alapvető élelmiszerek ára átlagosan 42 százalékkal drágult a 2021 szeptemberében kezdődött inflációs hullám óta. Kiemelt problémát okoz

  • a burgonya, amely mintegy 111 százalékkal drágult,
  • a tésztafélék, amelyek 90 százalékkal kerülnek többe,
  • valamint a liszt, amelynek az ára 88 százalékkal magasabb.

Egy kategória azonban meg sem érzi az inflációt, mégpedig a vegán élelmiszerek és a műhúsok, amelyek olcsóbbá váltak az elmúlt években – annyira, hogy lassan a természetes termékeket is aláárazzák.

Bár a pár éve népszerűvé váló műételek még nem szerepelnek a statisztikai hivatal bevásárlókosarában, az osztrák Vegán Szövetség (VG) kutatásából kiderült, hogy bár ezek a laborban növesztett termékek továbbra is drágának számítanak, az infláció ereje és a gyártók árcsökkentései miatt lassan egy szinten lesznek a természetes élelmiszerekkel.

A 2023-as uniós adatok szerint Ausztria a vegán táplálkozás Európa-bajnoka, Felix Hnat, a VG elnöke szerint nemcsak az étrendet követők száma nőtt meg meredeken az elmúlt években, hanem a boltok választéka is, egyre több ilyen terméket pakolnak ki a polcokra.

A műhúsok pedig már nemcsak számukra, hanem az inflációt nyögő átlagos vásárlónak is egyre vonzóbb választásnak tűnik, amikor összehasonlítják azok árait a természetes termékekével. Hiába drága mindkettő, a vegán pótélelmiszerek látszólag jobban állják a pénzromlást, mint a hagyományos ételek.

 

Magyar termékeket szorít ki a műhús

Ez különösen nagy fenyegetés a magyar termelők számára: hazánk Ausztria egyik legnagyobb mezőgazdasági beszállítója, az ottani fogyasztók szokásai ezért ránk is jelentős hatással vannak. A vegán élelmiszerek elterjedése pedig kiszoríthatja a magyar termékeket a boltok polcairól, ha az árak a jelenlegi trendeket követik.

A magyar gazdák esélyeit tovább ronthatja, hogy állatjogi aktivisták és a vegán lobbi is azt követeli a kormánytól, hogy töröljék el a műélelmiszerekre kivetett magasabb forgalmi adót – ez a legtöbb termék esetében 20 százalék.

Az infláció lassulását remélhetőleg az élelmiszerárak csökkenése is követni fogja az eurózónában, amely továbbra is versenyképesen tartaná a természetes ételeket és a magyar termékeket. Egyelőre azonban a vegán alternatívák állnak az élen, ami súlyos problémákat okozhat a mezőgazdaság és a kereskedők számára.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.