Hírzóna

2010 óta megduplázódott a bölcsődei férőhelyek száma

2010 óta megduplázódott a bölcsődei férőhelyek száma

2024. július 11., csütörtök
2010 óta megduplázódott a bölcsődei férőhelyek száma

A bölcsődei férőhelyek száma 2010 óta megduplázódott Magyarországon, a bölcsődei ellátást biztosító intézményeké pedig megnégyszereződött - mondta Nagy-Vargha Zsófia államtitkár csütörtökön a Heves vármegyei Rózsaszentmártonban, ahol a 129 millió forintból kialakított, nyolc férőhelyes bölcsődét adták át.

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős államtitkára ünnepi köszöntőjében hozzátette: ma Magyarországon már háromszor több településen érhető el ez az ellátási forma, mint 14 éve.

Kiemelte, hogy 2010-ben a kormány egyik legfontosabb elhatározása az volt, hogy olyan családbarát közeg jöjjön létre Magyarországon, ami lehetővé teszi, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, a felnevelésük pedig ne okozzon anyagi nehézséget.

Ennek nagyon fontos eleme a döntés szabadsága, a bölcsődei hálózatok megkönnyítik, hogy az édesanyák visszaállhassanak a munkába - tette hozzá.

Sipos Jánosné (Fidesz-KDNP), a település polgármestere elmondta, hogy a községben 2021-ben adták át az első, nyolc férőhelyes minibölcsődét, és még be sem fejeződtek a munkálatok, amikor már döntöttek az újabb pályázat beadásáról.

Egy használaton kívüli, 100 éves épületben alakították ki az új intézményt, a Babarózsa mini bölcsődét, esztétikus külső és belső terekkel, kiszolgáló helyiségekkel, bútorokkal, tálaló konyhával, játszóudvarral és parkolóval - mondta a polgármester.

Közölte azt is, hogy ezzel jelenleg a 0-3 éves korosztály 20 százalékának tudnak férőhelyet biztosítani, és mint mondta, a faluban tavaly 24 gyermek született. A bölcsőde három fővel emeli a helybeli munkahelyek számát - tette hozzá.

Szabó Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: amikor bölcsődét avatunk, a jövőről teszünk hitet. Szólt arról, hogy Rózsaszentmárton mindent megtett, hogy befogadó település legyen a fiatalok családok, a gyermeket vállalók számára, és minél több gyerek szülessen is.

A képviselő az intézkedések közé sorolta az óvoda és iskola, az utak vagy a közösségi terek felújítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.