Hírzóna

Változik a magyar KRESZ: közzétették az első módosításokat

Változik a magyar KRESZ: közzétették az első módosításokat

2024. június 16., vasárnap
Változik a magyar KRESZ: közzétették az első módosításokat

Jövő év március 31-re ígéri az Építési és Közlekedési Minisztérium, hogy elkészül az új magyar KRESZ.


Öt munkacsoportban dolgoznak a minisztérium és a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) munkatársai más külső szakértőkkel együtt az új KRESZ-en – írta a vezess.hu. Az új alapelveket – ha nem is mindenhol száz százalékig végleges megfogalmazásban – nyilvánosságra is hozták.

Bekerül például a szabályozásba a következő új pont, amellyel a közúti veszélyeztetések, büntetőfékezések ellen próbálnak fellépni:

1. § (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz,

b, tilos szándékosan hátráltatnia más forgalmi műveletét, tilos a résztvevők közötti távolságot veszélyes mértékűre csökkentenie, és tilos a közlekedés rendeltetésével ellentétes magatartást tanúsítania.

Az új KRESZ-ben lesz egy olyan alapelv, amelynek neve "elvárható döntés". Ez alapján "aki a közúti közlekedésben részt vesz, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a tőle elvárható biztonságos vezetéshez szükséges tudással és képességekkel rendelkezzen."

A jogszabályalkotás következő lépéseként a gyalogosokkal foglalkoznak a minisztériumban. Ígéretük szerint még a nyáron elárulnak ezzel kapcsolatban újabb részleteket. A háttérbeszélgetés alapján

beleférhet a sebességhatárok módosítása is,

de még nem tartanak ott az illetékesek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.