Hírzóna

Terrortámadásnak tartják a szerbiai merényletet

Terrortámadásnak tartják a szerbiai merényletet

Őrizetbe vettek egy a lövöldözés közelében tartózkodó embert is

2024. június 29., szombat
Fotó: Andrej Cukic
Terrortámadásnak tartják a szerbiai merényletet

Mint arról beszámoltunk, számszeríjjal sebesített meg egy, a belgrádi izraeli nagykövetséget őrző szerb csendőrt szombat délelőtt egy támadó, akit a rendőr agyonlőtt. Szerb és izraeli tisztségviselők szerint az első jelek arra utalnak, hogy terrorizmus motiválta támadás történt.

Fotó: Marko Drobnjakovic/ MTI.

 

A merénylő 11 óra körül egy nyilat lőtt ki a rendőrre, akit a nyakán talált el. A sebesült csendőr lőfegyveréből többször rálőtt a támadóra, aki halálos sebeket kapott - közölte a szerb belügyminisztérium.

Az eszméleténél lévő, de életveszélyesen megsérült csendőrt a szerb főváros legjobb sürgősségi kórházába szállították, hogy műtéti úton eltávolítsák a nyakából a nyilat - közölték.

A csendőr önvédelemből fegyvert használt, hogy rálőjön a támadóra, aki belehalt a sérüléseibe

- mondta Ivica Dacic belügyminiszter.

A miniszter szerint a támadó személyazonosságát még nem állapították meg. "Vizsgáljuk a támadás összes körülményét és a lehetséges indítékokat" - mondta Dacic.

Hozzátette ugyanakkor, hogy 

minden jel arra utal, hogy az indítékok terrorizmushoz köthetők. Mivel nincs semmilyen más indíték, hiszen mi másért támadna meg valaki egy csendőrt az izraeli nagykövetségnél?

Milos Vucevic miniszterelnök "alávaló terrortámadásként" ítélte el a történteket, és hangoztatta, hogy 

Szerbia képes határozottan reagálni a terrorista fenyegetésre.

A belügyminiszter elmondta, hogy egy személyt őrizetbe vettek a lövöldözés helyszíne közelében, és vizsgálják, nincs-e köze a támadáshoz egy esetleges hálózatnak, nincsenek-e külföldi terrorcsoporthoz vezető szálak.

Dacic elmondása szerint a támadó előzőleg többször is odament az őrbódéban tartózkodó csendőrhöz, hogy egy múzeum után érdeklődjön. Volt nála egy táska, amelyből egy ponton elővette a nyílpuskát, és a rálőtt az őrre.

Izraelben a külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy "terrorista támadást kíséreltek meg Izrael belgrádi nagykövetsége közelében". Közölte, hogy a nagykövetség zárva tartott, és egyetlen alkalmazott sem sérült meg.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.