Hírzóna

Orbán Viktor: Nem leszünk feláldozható vazallusok a nagyhatalmak sakktábláján

Orbán Viktor: Nem leszünk feláldozható vazallusok a nagyhatalmak sakktábláján

A trianoni diktátum nemzetünk halálát célozta, el akartak temetni minket

2024. június 4., kedd
Orbán Viktor: Nem leszünk feláldozható vazallusok a nagyhatalmak sakktábláján

A miniszterelnök a nemzeti összetartozás napja alkalmából mondott ünnepi beszédet.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Bátran mondhatjuk egy újabb háború fenyegető árnyékában, hogy ma itt, Geszten, összesűrűsödik a történelem

 – fogalmazott Orbán Viktor a nemzeti összetartozás napja alkalmából mondott ünnepi beszédében Geszten, a felújított Tisza-kastély ünnepélyes átadóján. A miniszterelnök elmondta: a nemzet nem a beletörődést választotta, hanem a küzdelmet és a túlélést.

A nemzet képes arra is, hogy kinyilvánítsa határtalan élni akarását és összetartozását, és hálával adózzon annak a családnak, amely olyan sokat adott neki. A magyar nemzet velük szembeni tartozását rójuk le azzal, hogy otthonukról és a család nyughelyéről méltó módon gondoskodunk 

– tette hozzá.

Mint jelezte, a Tisza-család már a törökök ellen is harcolt, a Magyar Királyság utolsó sikeres korszaka pedig elválaszthatatlan tőlük. Emlékeztetett: Tisza István halála egy történelmi korszak fájdalmas végét is jelentette. – Száznégy évvel ezelőtt igazságtalan diktátumot kaptunk nyakunkba. Odalett a magyar ipar és termőföld színe-java, határon túlra kerültek kulturális értékeink.

Magyar az, akinek a Trianonnal kapott nemzeti seb a legjobban fáj.

A trianoni diktátum nemzetünk halálát célozta, el akartak temetni minket – szögezte le a kormányfő. A miniszterelnök elmondta: a száz évvel ezelőtti országvesztést egy olyan háború hozta a nyakunkba, amit Tisza István ellenzett. Az országnak akkor nem volt lehetősége kimaradni a háborúból. Bécsben akkor is tele volt a padlás háborús uszítókkal. Hiába volt a nemzet jövőjéért érzett felelősség és józan számítás, Magyarországnak a háborúba bele kellett masíroznia.

Ha lett volna erőnk, megmaradt volna a korona, és kevesebbet szenvedett volna a nemzet.

Orbán Viktor szerint mára az is világossá vált, hogy az itt élő népeknek a szuverenitásukért nem a magyarok ellen kell, hanem a magyarokkal együtt lehet megküzdeniük. 

A nemzeti összetartozás napján nem csak nekünk, magyaroknak kell összekapaszkodni, hanem a Kárpát-medence népeinek is

 – mutatott rá. Leszögezte, hogy

a háború mindig emberi döntések következménye, és arra kell vállalkozni, ami Tisza Istvánnak nem sikerült: megakadályozni Magyarország részvételét egy újabb európai háborúban.

"Mi választunk kormányt, a mi kezünkben vannak a jogkörök, mi, magyarok döntünk a saját sorsunkról. A lehető legszélesebb nyilvánosság előtt, nemzeti és összeurópai választásokon döntünk. Most megtehetjük azt, amire 110 évvel ezelőtt nem volt lehetőségünk.

Tisztán, demokratikus keretek között mondhat nemet a háborúra az egész magyarság

- hangsúlyozta a kormányfő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.