Hírzóna

Múzeumok éjszakája - Elkezdődött az idei programsorozat

Múzeumok éjszakája - Elkezdődött az idei programsorozat

2024. június 22., szombat
Fotó: Hegedüs Róbert
Múzeumok éjszakája - Elkezdődött az idei programsorozat

Minden eddiginél több, csaknem háromezer program várja a látogatókat országszerte és a Kárpát-medencében is az idei Múzeumok éjszakáján – hangsúlyozta Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a rendezvénysorozat megnyitóján szombaton, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az államtitkár kiemelte: ez a rendezvény az ország egyik legnagyobb kulturális fesztiválja, amelyen a múzeumok még inkább megtelnek élettel. Emlékeztett rá, hogy a rendezvény idei jelszava a gólpassz, amely azontúl, hogy reflektál a labdarúgó Európa-bajnokságra, arra a csapatmunkára, szervezettsége is felhívja a figyelmet, amelyek alapján a múzeumok működnek, a múzeumi munkatársak dolgoznak.

VINCZE Máté
Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Fotó: Hegedüs Róbert


Vincze Máté méltatta azt az összefogást, amelynek köszönhetően minden eddiginél több program várja a látogatókat a fővároson kívül számos vidéki városban, a rendezvény központi kiemelt helyszínein Székesfehérváron és Esztergomban, amelyhez a határ túloldaláról, Párkányból is csatlakoztak múzeumok programokkal, kedvezményekkel és meghosszabbított nyitvatartással. Emlékeztetett arra is, hogy a programokról részletes információk elérhetők a Múzeumok éjszakája weboldalán, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetők az események, de egy mobilalkalmazás is segíti a tájékozódást.
 

A fővárosi rendezvények és kiállítások egységes karszalaggal látogathatók, amely nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK kizárólag ezen az estén üzemeltetett múzeumi buszjáratai is. Vidéken a belépőjegyek az adott intézményekben válthatók meg.


 

CSÕRE Gábor
Csőre Gábor színművész, a Múzeumok éjszakája nagykövete. Fotó: Hegedüs Róbert

Csőre Gábor színművész, a rendezvény nagykövete úgy fogalmazott: 

a mai nap egy ünnep, amelyen a magyar népművészet mellett azokat a hagyományokat is ünnepeljük, amely megkülönböztet minket a körülöttünk élő népektől, de ünnepeljük a Kárpát-medencei és az egyetemes kultúrát is, amelynek részesei vagyunk.


A mintegy 450 csatlakozó intézményben szombaton kora délutántól késő estig tárlatvezetésekkel, koncertekkel, filmvetítésekkel, interaktív eseményekkel, workshopokkal, családi és gyermekprogramokkal és meglepetésekkel várják az érdeklődőket. A szervezők az este folyamán élő közvetítésekkel jelentkeznek a program közösségi felületein, a Facebook- és Instagram-oldalakon is, ahol a legizgalmasabb helyszínekből és programokból adnak ízelítőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.