Hírzóna

Megvan, mikor kezdődik az otthonfelújítási program

Megvan, mikor kezdődik az otthonfelújítási program

A kamatstop fenntartását javasolja a kormány a diákhiteleknél

2024. június 16., vasárnap
Megvan, mikor kezdődik az otthonfelújítási program

Akár a diákhitelek esetében is fennmaradhat a kamatstop. Július elsejétől lehet pályázni az otthonfelújítási programban, de már most nem árt felkészülni - írja a Magyar Nemzet.

Fotó: Havran Zoltán

 

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél – mondta kedden a Költségvetési Tanács (KT) elnöke, Horváth Gábor a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában. A magyar államadósság szintje az uniós átlag alatt van, ugyanakkor a régiós versenytársak mindegyikénél magasabb. 

 

A kamatstop fenntartását javasolja a kormány a diákhiteleknél

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta kedden a szabad felhasználású Diákhitel 1 konstrukció 2024 második fél évére vonatkozó kamattervezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kormányzati portálon már elérhető tervezet szerint a szabad felhasználású hallgatói hitel vonatkozó rendelkezések mentén megállapított kamata és a hitelfelvevő által fizetendő, 7,99 százalékos kamat különbözetét az állam a központi költségvetés terhére átvállalja. Az önköltséges képzések díjának fedezésére szolgáló Diákhitel 2 konstrukció továbbra is kamatmentesen igényelhető – írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

Otthonfelújítási program: napokon belül megjelenik a részletes felhívás – megvan, mikortól lehet pályázni

Hétfőn kerül fel az otthonfelújítási program végleges felhívása az Energiaügyi Minisztérium (EM) honlapjára – jelentette be a kormányszóvivő csütörtökön a kormányinfón. Ettől a naptól fogva tudnak előregisztrálni a kivitelezők, akik közül majd választhatnak a beruházók az otthonfelújítási program kapcsán.

Legalább ennyire érdemi információ, hogy megerősítést nyert, hogy a lakosság mikortól tud jelentkezni az otthonfelújítási programra: ez július 1., tehát nagyjából két és fél hét múlva megnyílik a pályázati lehetőség. Mindezt egyébként a Világgazdaság már május végén előrejelezte. A keretösszeg 108 milliárd forint.

Emlékeztetőül a program lényege: egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, a másik fele vissza nem térítendő támogatás. Az állami program forrásait

  • nyílászárók cseréjére,
  • a meleg vizes rendszer korszerűsítésére,
  • épületek hőszigetelésére és
  • gázkazáncserére használhatják az igénylők.

A vissza nem térítendő összeg aránya magasabb átlagjövedelmű régiók esetében 2,5, míg alacsonyabb jövedelmű járások esetében 3,5 millió forint, azonban az igénylők jövedelmi helyzete is befolyásoló tényező, akár a magasabb jövedelmi szintű kistérségben is élhetnek olyan családok, amelyek a magasabb részarányú támogatásra jogosultak.

 

A teljes cikk itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.