Hírzóna

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki több vármegyére

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki több vármegyére

2024. június 2., vasárnap
Másodfokú figyelmeztetést adtak ki több vármegyére

Hevesebb zivatarok alakulhatnak ki a déli országrészben hétfőn.

Veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Tolna vármegyék területén hétfőn hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt az öt vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt.

Fotó: Szeles Viktória. 

 

Az előrejelzés szerint hétfőn a késő délelőtti óráktól sokfelé várható zápor, zivatar kialakulása, a zivatarokat általában viharos, óránkénti 60 kilométere sebességet meghaladó széllökés, apró szemű jég, valamint felhőszakadás kísérheti

Elsősorban a Dunántúl északi felén az egymást követő, illetve adott pont felett többször képződő zivatarok miatt lokálisan 50 millimétert meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat.

Hétfőn a késő délutáni, kora esti órákban nagyobb eséllyel délen, délkeleten heves zivatarok kialakulhatnak, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladhatnak. A rendszer elsődleges veszélyforrása az esetleges erősen viharos, óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó szélroham lesz, de nagyobb, akár két centiméteresnél is nagyobb jég, valamint felhőszakadás is társulhat hozzá. A zivatartevékenység éjszaka is folytatódik – írták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.