Hírzóna

Már több vármegyére kiadták a vörös kódot

Már több vármegyére kiadták a vörös kódot

Az eljárás fokozatosan lép életbe, az államtitkár megkért mindenkit, legyünk tekintettel hajléktalan embertárainkra.

2024. június 19., szerda
Fotó: Máthé Zoltán
Már több vármegyére kiadták a vörös kódot

A várható nagy meleg miatt szerda reggel nyolc órától életbe lépett az úgynevezett vörös kód, amely kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

FÜLÖP Attila
Fotó: Máthé Zoltán. Hőség - Már több vármegyére kiadták a vörös kódot

 

Fülöp Attila közölte: a pénteken este nyolc óráig tartó speciális eljárásrend fokozatosan lép életbe, szerdán hat vármegyére, Hajdú-Biharra, Jász-Nagykun-Szolnokra, Békésre, Csongrád-Csanádra, Bács-Kiskunra és Tolnára lesz érvényes.

Június 20-án, csütörtökön Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya, míg június 21-én, pénteken Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Somogy vármegyében lesz érvényben a vörös kód.

Fülöp Attila kitért arra, hogy az eljárásrend a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a társadalom számára is.

Ha valaki az utcán bajba került hajléktalan embert lát, jelezze azt a regionális diszpécserszolgálaton keresztül

– kérte az államtitkár.

A hajléktalanellátó-rendszerben van hely, az országos kihasználtság 79, a budapesti 80 százalékos – tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig.

A HungaroMet Zrt. szerdai közlése szerint az Északi-középhegység keleti felének kivételével nagy területen emelkedhet a napi középhőmérséklet 25 fok fölé, az Alföld déli felén, illetve a Dunántúl délkeleti részein helyenként 27 foknál is magasabb lehet a napi középhőmérséklet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.