Hírzóna

Jégesők, zivatarok csaphatnak le országszerte

Jégesők, zivatarok csaphatnak le országszerte

2024. június 22., szombat
Jégesők, zivatarok csaphatnak le országszerte

Kora délutánra lecsengett a zivatarok első hulláma, a java azonban még csak ezután jön – írja az Időkép.

A hullámzó hidegfront előterében elhelyezkedő meleg-nedves légtömeg tökéletes táptalajt biztosít majd a délután második felében beinduló heves zivatarok számára. Ezek legfőképp a Tiszántúlt és a délkeleti területeket érinthetik majd.

A légkörben ekkora rendkívül nagy mennyiségű energia gyűlhet össze, ami más tényezőket is figyelmebe véve lehetőséget ad az igazán heves, károkozó zivatarok kialakulására.

 

Az Európai Viharjelző Szolgálat (ESTOFEX) Nyugat-Románia, Észak-Szerbia mellett Magyarország délkeleti területeire is a legmagasabb, 3-as fokozatú figyelmeztetést adta ki.

A legerősebb szupercellákat itt erősen viharos, orkán erejű szélrohamok, és akár 10 centit megközelítő jégeső is kísérheti. A HungaroMet 11 vármegyére adott ki másodfokú figyelmeztetést a heves zivatarok miatt, de az időjárási helyzetre való tekintettel, akár harmadfokú, piros zivatarriasztást is elrendelhetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.