Hírzóna

36 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma

36 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma

2024. június 28., péntek
36 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma

A foglalkoztatottság és a gazdaságilag aktívak száma az előző év azonos időszakához viszonyítva párhuzamosan növekedett, miközben a regisztrált álláskeresők száma továbbra is mélyponton van, így a májusi munkaerőpiaci eredmények több szempontból is kedvezőek - értékelte a legfrisseb adatokat pénteki közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján a foglalkoztatottak száma 2024 májusában 4,749 millióra bővült, vagyis 36 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban.

Az államtitkár kiemelte, hogy töretlenül bővül az aktivitás, azaz folyamatosan olyanok jelennek meg a munkaerőpiacon, akik korábban inaktívak voltak, ez pozitív a gazdaság szempontjából, hiszen teret ad a foglalkoztatottság és a gazdasági teljesítmény további növekedésének. Az előző hónaphoz viszonyítva azonban mind a munkanélküliek számában mind arányukban csökkenés, mutatkozik, köszönhető annak, hogy a munkaerőpiacra lépők szinte azonnal el tudnak helyezkedni.

Hozzátette, a foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek: a Gyurcsány-korszakhoz képest 1 millióval dolgoznak többen, átlagosan már több mint háromszor magasabb fizetésért, amihez a hazai és uniós forrásból megvalósított célzott munkaerőpiaci programok is hozzájárultak.

Czomba Sándor hangsúlyozta, a foglalkoztatottság növelését a hazai munkaerő-tartalékok mozgósításával kell megvalósítani. Ennek elérését támogatja, hogy a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében 2030-ig mintegy 460 milliárd forint értékű forrásból indít uniós finanszírozású munkaerőpiaci programokat. Ennek részeként, más programok mellett 2024. május 16-tól 150 milliárdos kerettel elindult a 30 év feletti álláskeresők támogatása.

A kormány célja, a mintegy 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósításával az aktivitás további emelése, valamint a 20-64 évesek körében a foglalkoztatottság növelése a jelenlegi 81-ről 85 százalékra. Ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedés újraindításához, valamint a növekedési ütem további emeléséhez - írta értékelésében Czomba Sándor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.