Hírzóna

Változik a schengeni határellenőrzési kódex - járványügyi és migrációs kiegészítést kapott

Változik a schengeni határellenőrzési kódex - járványügyi és migrációs kiegészítést kapott

2024. május 24., péntek
Változik a schengeni határellenőrzési kódex - járványügyi és migrációs kiegészítést kapott

Az Európai Unió Tanácsa aktualizálta a schengeni határellenőrzési kódexet, a módosított rendelet bevezeti annak lehetőségét, hogy a tagállamok népegészségügyi szükséghelyzet esetén korlátozzák a nem uniós állampolgárok belépését, illetve a határ menti térségben elfogott, ott illegálisan tartózkodó nem uniós állampolgárokat átadják annak a tagállamnak, ahonnan azok közvetlenül érkeztek.

Pénteken közreadott brüsszeli közleményében az uniós tanács közölte, nagyszabású népegészségügyi szükséghelyzet esetén az új szabályok lehetővé teszik, hogy a tagországok - tanácsi határozatot követően - harmonizált ideiglenes utazási korlátozásokat vezessenek be az EU külső határain. Az utazási korlátozások mellett tesztelést, karantént, önkéntes karantént és egyéb egészségügyi vonatkozású intézkedéseket is előírhatnak az EU-ba belépő nem uniós polgárok számára.

 

A módosított rendelet úgynevezett átadási eljárást vezet be 

Az eljárás lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a határ menti térségben elfogott és a területükön illegálisan tartózkodó nem uniós állampolgárokat átadják annak a tagállamnak, ahonnan közvetlenül érkeztek.

A rendelet megoldásokat kínál továbbá a migráció eszközként való felhasználásával járó helyzetekre is. Ilyen esetekre vonatkozóan a kódex lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy korlátozzák a határátkelőhelyek számát vagy csökkentsék nyitvatartási idejüket, illetve, hogy fokozott határőrizeti intézkedéseket vezessenek be.

A felülvizsgált határellenőrzési kódex szerint a belső határellenőrzések visszaállítása és azok érvényességének meghosszabbítás akkor lehetséges, ha a közrendet vagy a belső biztonságot komoly veszély fenyegeti. Az unión belüli határellenőrzésekre vonatkozó tagállami intézkedések legfeljebb két évig maradhatnak érvényben. Jelentős és kivételes helyzetekben a belső határellenőrzések további kétszer hat hónappal meghosszabbíthatók. A tagállamoknak értékelniük kell e határozat szükségességét és arányosságát, valamint azt, hogy a kitűzött célok más eszközökkel nem érhetők-e el. A határellenőrzések visszaállítására vonatkozó szabályok pontosítása biztosítani fogja, hogy azok továbbra is csak végső eszközként legyenek alkalmazhatók - jegyezték meg.

Kiemelték, a határellenőrzési kódex reformja alapvető szerepet játszik abban, hogy a schengeni térség ellenállóbbá váljon az unió külső határain kialakuló válságokkal szemben. Biztosítja továbbá, hogy az EU-ban élő és utazó emberek teljes mértékben élvezhessék a határok nélküli utazás előnyeit - írták.

A rendelet kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.