Hírzóna

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, hogy garantálni tudjuk a magyar emberek békéjét

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, hogy garantálni tudjuk a magyar emberek békéjét

2024. május 24., péntek
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, hogy garantálni tudjuk a magyar emberek békéjét

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk - jelentette ki a honvédelmi miniszter a Hadimustra - A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei című időszaki kiállítás pénteki, székesfehérvári megnyitóján.

Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Szent István Király Múzeum közös tárlatának megnyitása alkalmából mondott beszédében kiemelte: ravaszul, de egyre nyíltabban lopakodik be a háború a mindennapjainkba, és a legnagyobb védelmi szövetségbe, a NATO-ba is, amelynek számos európai uniós tagja is van. Egyre-másra nyilatkoznak meg ezeknek az európai uniós országoknak a vezetői annak a lehetőségéről, hogy a szomszédunkban már két éve dúló véres háborúban valamilyen formában vagy nekik, vagy a NATO-nak meg kellene jelenni. 

Ebből Magyarország ki fog maradni

- tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a tárlat emlékeztet hazánk katonai nagyságára, erőt, hitet és kitartást ad a ma katonájának és a ma magyar társadalmának ahhoz, hogy szeresse legdicsőbb és legdélcegebb fiait, a magyar katonát.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Hadimustra - A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei című tárlaton megnyitóján kijelentette, hogy a huszár a magyar nemzeti karakter egyenruhába öntött formája.

A miniszter beszédében kiemelte: előbb volt a magyar, aztán a huszár, vagy fordítva, ezzel lehet vitatkozni, de a kettő nagyon összeforrt egymással. Úgy vélte, ez a könnyűlovas harcmodor, ez az okos, bátor, de nem vakmerő, elszánt, mozgékony, gondolkodó katonatípus talán a huszárban jelentkezik a legjobban, és megmutatja, mit is tehet egy kis ország vas és érc nélkül, ha a leleményét és a tehetségét használja.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a tárlaton a magyar honvédelem legnagyobb kincsei vonulnak fel, a létező legértékesebb relikviái és hősei jelennek meg.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a kiállításon megelevenedik gróf Hadik András ragyogó karrierje, Simonyi József huszárezredes és Szurmay Sándor tábornok hőstettei, de láthatók Damjanich János, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Dessewffy Arisztid és Schweidel József személyes tárgyai, kisebb-nagyobb emlékei is.

Cser-Palkovics András polgármester fantasztikusnak nevezte a gyűjteményt, ami a következő esztendőben megtekinthető lesz Székesfehérváron, amely katonavárosként büszke katonai hagyományaira, miközben a jelenben is vállalja azt a feladatot és felelősséget, amit a haza védelme ráruház. Rámutatott, hogy a vitrinekben lévő emlékek és tárgyak "a történelemről mesélnek", sok eszköz, történet, fénykép, zászló rengeteg szenvedésről ad tanúbizonyságot, de megmutatja a hősiességet is.

A városvezető szerint éppen ezért minél több fiatalnak látnia kell a tárlatot, hogy erősödjön bennük a hazaszeretet és a nemzet iránti elkötelezettség.

A Szent István Király Múzeum 18 termében ezernél több műtárgy, látványos idővonal és sokrétű digitális tartalom segítségével enged bepillantást a tárlat a magyar hadtörténelem elmúlt évszázadaiba, az oszmán uralom elleni küzdelemtől napjaink honvédségének fegyverzetéig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.