Hírzóna

Soha annyian nem dolgoztak Magyarországon, mint manapság

Soha annyian nem dolgoztak Magyarországon, mint manapság

2024. május 24., péntek
Soha annyian nem dolgoztak Magyarországon, mint manapság

A kormány célja a jelenleg 75 százalékos foglalkoztatási arány 85 százalékra emelése, hogy ezáltal újabb lendületet kaphasson és még egy polccal feljebb kerülhessen a gazdaság az elkövetkezendő időszakban - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fotó: MTI/Bús Csaba

 

A kormány sikerrel járt

Beszédében kiemelte hogy az elmúlt öt év három súlyos válságot hozott magával, amelyeknek nyomán felbomlott a világgazdasági status quo, és ezek a krízisek különösen nagy kihívások elé állították azokat az országokat, amelyek nyitott gazdasággal rendelkeznek.

Szavai szerint ezért Magyarországon is hatalmas küzdelmet kellett folytatni a munkahelyek megvédése és az infláció letörése érdekében, de a kormány sikerrel járt, így hazánk megerősödve tudott kikerülni ebből a helyzetből is.

Az elmúlt évek drámai válságai során is sikerült megvédeni a korábban komoly erőfeszítésekkel elért közös eredményeket

 - fogalmazott.

Szijjártó Péter a siker alapjának azt nevezte, hogy a kormányzat kitartott a munkaalapú társadalomról szóló gazdasági stratégiája mellett, amelynek a segítségével teljesült az a 2010-es célkitűzés is, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtenek.

Talán arra is emlékszünk, mit mondtak akkor az úgynevezett szakértők, és hogyan nevettek ki minket, hogyan vonták kétségbe az épelméjűségünket (.) És mára oda jutottunk, hogy a 2010-es több mint 13 százalékos munkanélküliség ma 4 százalék körül van. Egymillióval többen dolgoznak Magyarországon, mint dolgoztak 14 esztendővel ezelőtt 

- hangsúlyozta. Majd nagy eredménynek minősítette, hogy Magyarország azon kevés ország közé tartozik, ahol többen dolgoztak a koronavírus-járvány után, mint előtt.

Mi nem engedtünk a csábításnak, nem engedtünk az ellenzéknek, s nem voltunk hajlandók visszatérni a segélyalapú gazdaságpolitikához. Kitartottunk amellett, hogy ne a munkanélküliség finanszírozására fordítsuk az állami forrásokat, hanem a munkanélküliség megelőzésének finanszírozására

 - idézte fel, az utóbbi évek beruházásösztönzési programjait méltatva.

Fotó: MTI/Bús Csaba

 

Nehéz évek vannak az ország mögött

A miniszter leszögezte, hogy nehéz évek vannak az ország mögött, viszont ennek dacára is sorozatosan dőlnek meg a beruházási, foglalkoztatási és exportrekordok.

Soha annyian nem dolgoztak Magyarországon, mint manapság. Több mint 4,7 millió honfitársunk áll munkában. De tőlünk távol van az elégedettség, (.) ezért jelenleg azon dolgozunk, hogy a jelenlegi 75 százalékos foglalkoztatási rátát - ami korábban elképzelhetetlen volt -  85 százalékra emeljük

 - húzta alá.

Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy ehhez javítani kell a munkaerő mobilitását, amihez elsősorban azt kell lehetővé tenni a munkavállalók számára, hogy el tudjanak menni a munkavégzés helyszínére akkor is, ha az nem esik közel a lakóhelyükhöz.

"Ehhez munkásszállásokra, kulturált, magas színvonalú munkásszállásokra van szükség" - közölte, arról számolva be, hogy igen fontos az a program, amelynek keretében több ezer férőhelyet hoznak létre az ország különböző pontjain hasonló létesítményekben.

Magyarországon a foglalkoztatást még tovább növeljük. Elérjük, hogy a mostani 75 százalékos szintről a foglalkoztatást 85 százalékos szintre emeljük, ezáltal is egy újabb lehetőséget biztosítsunk a gazdasági növekedés dinamikájának fenntartására, s arra, hogy a magyar gazdaság még egy polccal feljebb lépjen az elkövetkezendő időszakban

 - összegzett.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.