Hírzóna

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

2024. május 11., szombat
Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

A természeti értékeket bemutató foglalkozások és a népszokásokat felidéző programok várják a családokat pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban.

 

Vasárnap rendezik a madármegfigyelési napot, melyen előadáson mutatják be Magyarország természeti kincseit, természetvédelmi értékeit, és énekes, zenés programon derülnek ki, milyen madarak szerepelnek a magyar népdalokban.

A nagyréten Bódis Gergely mestersolymász négyfajta madárral tart solymászbemutatót. A Köröstorki Ebtanoda szervezésében pedig kutyás engedelmességi-, ügyességi- és dogdancing bemutatót rendeznek, és az érdeklődők megismerhetik, hogyan tudnak segíteni a kutyák a terápiás foglalkozások során.

Délután az Erdészház udvarán interaktív szabadtéri laboratóriumot rendeznek be, ahol kísérletekkel modellezik víz- és talajszennyezés folyamatát, valamint kiderül, miként zajlik egy vízminősítési eljárás.

A programokhoz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is csatlakozik. A madárgyűrűzés mellett az érdeklődőket természetismereti gyermekjátékok, madárvédelmi eszközök bemutatója és szaktanácsadás is várja.

Pünkösd hétfőjén a skanzenben a Borica Táncegyüttes bemutatója látható, melyen a vendégek is táncra perdülhetnek, a talpalávalót Mester László zenekara szolgáltatja. Az iparos műhelyeknél mesekert és Fordulj egyet, de ne nevess! címmel interaktív viseletbemutató és játszóház várja a kicsiket és nagyokat, a Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör udvarán pedig kemencés finomságok sülnek.

A Csongrádi halászháznál Boka Gábor utcaszínháza szórakoztatja az egybegyűlteket, majd az előadás végeztével kikiáltóval, táncosokkal, zenészekkel elindul a pünkösdjárás. Ezután következik a hétvége egyik leginkább várt eseménye, a pünkösdi király megválasztása. A lovaspályán a környékbeli ifjak lóháton ülve teljesítenek különböző ügyességi feladatokat, végül egy vágtát követően kiderül, hogy a két legjobb versenyző közül kinek sikerül megszereznie a királyi címet jelentő koszorút.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.