Hírzóna

Megvan a következő magyar űrhajós

Megvan a következő magyar űrhajós

2024. május 27., hétfő
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Megvan a következő magyar űrhajós

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a 240 jelentkező közül ki az a magyar, aki ismét az űrbe utazhat.

Fotó: MTI/Illyés Tibor. 

 

Lesz hamarosan egy magyar fiatalember, aki nem ezen a szokványos módon repül majd, mint mi, hanem egészen másként. Farkas Bertalan negyvennégy évvel ezelőtt repült fel első magyar űrhajósként az űrbe, most küszöbön áll a következő magyar űrhajós küldetés

 – jelentette be Szijjártó Péter reggeli videójában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, brüsszeli látogatása előtt, ahol részt vesz az uniós külügyminiszterek tanácskozásán.

Magyarország külügyminisztere közölte: az űripar a fejlett nemzeti iparágak közé tartozik, ezért úgy döntöttek, hogy nemzeti kutatóprogramot indítanak, hogy a nemzeti fejlesztések vívmányait tovább tökéletesítsék. A 240 jelentkező közül négy jelöltet választottak ki, akik nagyon komoly kiképzésen estek át. A tegnapi éjszaka folyamán a szakértői bizottság meghozta a végleges döntését. Eszerint

Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök lehet a következő magyar kutató űrhajós.

Egy tartalékos űrhajóst is kijelöltek, ő Cserényi Gyula 35 éves villamosmérnök. A kiképzés utolsó fázisát ők ketten fogják teljesíteni.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.