Hírzóna

Május utolsó vasárnapja: ma a gyermekeket ünnepeljük

Május utolsó vasárnapja: ma a gyermekeket ünnepeljük

Megemlékezés a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. május 26., vasárnap
Május utolsó vasárnapja: ma a gyermekeket ünnepeljük

A gyereknap a világ sok országában ünnepnap.

 

 A nemzetközi gyermeknap megünneplése Törökországból ered. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített egyetemes gyermeknap intézménye.

 

A nemzetközi gyereknap

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, az év legkülönbözőbb napjain. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban, majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben.


Az egyetemes gyereknap

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.


A gyereknap Magyarországon

Magyarországon az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére már a 20. század első évtizedében is rendeztek gyermeknapot, ha nem is minden évben. 

A húszas években vált rendszeressé, hogy május vagy június valamelyik napját gyermeknappá nevezték ki. 1931-től már egy egész hetet szenteltek a gyermekeknek, többnyire május első felében, mégpedig 1943-ig Nemzeti Gyermekhét néven. Ezt 1944-ben nem rendezték meg.

1945-ben júniusban, 1946-ban februárban, 1947-ben május 4-től tartottak gyermekhetet. 1948-ban már Országos Gyermekhetet tartottak június 20. és 27. között. Magyarországon 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezték, illetve rendezik meg a Nemzetközi Gyermeknapot.

 

Hagyományok

A Gyereknapon szervezett családi programok között szerepelnek közös játékok, kézműves foglalkozások, előadások és koncertek. Ezen a napon a gyerekek ajándékokat kapnak a szülőktől, nagyszülőktől vagy közeli hozzátartozóktól. Az ajándékok lehetnek játékok, könyvek, ruhák, édességek vagy akár közös élmények is.

A Gyereknapon sok család különleges étkezéseket készít a gyerekeknek, akár otthon, akár éttermekben. Sokan kirándulnak, városnéző túrákat szerveznek, vagy múzeumokat, állatkerteket és vidámparkokat látogatnak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.