Hírzóna

Lázár János: Magyarországnak "kulcsországgá" kell válnia kelet és nyugat között

Lázár János: Magyarországnak "kulcsországgá" kell válnia kelet és nyugat között

2024. május 16., csütörtök
Lázár János: Magyarországnak "kulcsországgá" kell válnia kelet és nyugat között

A gazdasági lehetőségeket kihasználva Magyarországnak "kulcsországgá" kell válnia a két világ, kelet és nyugat között - jelentette ki a magyar építési és közlekedési miniszter csütörtökön Nagyváradon.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

 

Lázár János a Festum Varadinum gazdasági konferencián tartott előadásában elmondta, ez azt jelenti, hogy az ország egyfajta belépési ponttá válik a keletieknek az Európai Unió világába, rajta keresztül vezet fizikai, politikai és társadalmi értelemben is az út nyugat felé, így a környékbeli és távolabbi országok érdekeltek Magyarország sikerében.

Az új gazdasági központok építésével olyan gazdasági átalakításba, "újraiparosításba" kezdett az ország, amelynek bevételei képesek lesznek az ország fejlődését saját alapon is támogatni - hangoztatta a tárcavezető.

 A miniszter az önrendelkezés fontosságát hangsúlyozva elmondta, Magyarország azért nem kapja meg a neki járó európai uniós forrásokat, mert nemet mond a háborúra, a migrációra és nem hajlandó a genderkérdésben kompromisszumot kötni. 

Rámutatott, a nemzeti önrendelkezés jogát és lehetőségét nem szabad feláldozni az integráció oltárán "pénzért cserébe", mégis, a társadalmakat jelenleg az integráció vagy szuverenitás, az önrendelkezés vagy az önfeladás dilemmája foglalkoztatja.

Szavai szerint az uniós pénzek nem "ajándékforrások", a szövetséghez történő csatlakozáskor Magyarország és Románia is lemondott a vámok lehetőségéről és a tőke korlátozásáról, tehát nem ingyen kapjuk a pénzt, nagyon sokat feladtunk önmagunkból a közös piac megvalósulásáért.

Lázár János a Bihar és térségének vállalkozói számára tartott eseményen hangsúlyozta, a következő években két- vagy többpólusú világban kell élni, de ebben a világban is törekedni kell a szabad együttműködésre és a minimális polarizáció megvalósítására. Megerősítette, rövid távon nem várható az Európai Unió és Magyarország között ezekben a kérdésekben megegyezés, ami lehetővé tenné a blokkolt uniós források feloldását.

A 2020 és 2027 közötti ciklusra 21,8 millárd euró áll rendelkezésre Magyarország számára, ebből eddig 10 milliárd eurót szabadítottak fel számunkra, a többi blokkolva van "intellektuális világnézeti szempontok ütközése és értékrendi különbségek" miatt - hangoztatta.

Lázár János elmondta, ebben a helyzetben egy nemzetnek "nyitottnak és talpraesettnek" kell lennie, sikerében a nyugatnak és a keletnek is érdekeltnek kell lenni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.