Hírzóna

Itt vannak a feladatok az idei matematikaérettségiről

Itt vannak a feladatok az idei matematikaérettségiről

2024. május 7., kedd
Fotó: Ruprech Judit
Itt vannak a feladatok az idei matematikaérettségiről

Délben lezárult a 2023–2024-es matematika írásbeli érettségi.

Fotó: Ruprech Judit. Érettségi - Matematika írásbeli vizsga

 

Amint arról beszámoltunk, a vizsga ezúttal is két részből állt:

  • középszinten az első feladatlapra 45 perc jutott, ebben összesen 12 darab rövid (többségében egyszerű, alapfogalmakat számonkérő, ellenőrző) feladat volt,
  • a második feladatlapra pedig 135 perc jutott.

Az első feladatlap hivatalos megoldókulcsa ugyan még nem nyilvános – az csak szerdán reggel lesz elérhető az Oktatási Hivatal honlapján –, ám az Eduline-on már megtekinthető a feladatok nem hivatalos eredményei, megoldásai.

A mai matekérettségi második részében egy másik feladatsort kellett megoldani, ami két részből állt:

  • az A rész három, egyenként 9–14 pontos feladatot tartalmazott,
  • a B részben három, egyenként 17 pontos feladat szerepelt – ezek közül viszont csak kettőt kell kötelezően megoldani.

Ezeknek a feladatoknak is holnap reggel lesz elérhető a hivatalos eredménye, ám az Eduline által felkért szakértők ezeket is megoldották.Itt találhatók a II. feladatlap A részének, vagyis a 13-as, a 14-es és a 15-ös,kötelezően megoldandó feladatoknak a nem hivatalos megoldásai.

Elkészült II. feladatlap B részéből a 16-os, a 17-es, illetve a 18-as feladat nem hivatalos megoldása is.

Ebben az évben 69 047-en tesznek érettségi vizsgát matematikából középszinten, 6616-an pedig emelt szinten. A diákok immár az új, 2020-as nemzeti alaptanterv alapján írták meg az érettségit. Egyes témaköröket erősen megcsonkítottak (így például a függvényeket és koordináta-geometriát), míg mások (többek között a pénzügyi ismeretek bizonyos részei) emelt szintről lekerültek középszintre, de a vizsga szerkezetében ugyanaz maradt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.