Hírzóna

Angol érettségi csütörtökön

Angol érettségi csütörtökön

2024. május 9., csütörtök
Fotó: Lehoczky Péter
Angol érettségi csütörtökön

A mai napon, május 9-én, csütörtökön angol nyelvből írnak érettségit a diákok. Középszinten 34 491-en, emelt szinten 20 821-en.

Május 10-én, pénteken német nyelvből középszinten 7 772-en, emelt szinten 2 332-en érettségiznek. A vizsgák jogszabályban rögzített időpontjai elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján.

SZÉCHENYI István; LEHOCZKY Péter
Fotó: Lehoczky Péter. 

 

Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5. és 12., a középszintű szóbelik június 17. és július 3. között lesznek. Közölték azt is, hogy a vizsgaidőszakban összesen több mint 49 000 végzős középiskolás érettségizik. A szintemelő vizsgák száma 12 391 (a vizsgák több mint 3 százaléka), míg a pótló és a javító vizsgáké együttesen 2 212 - áll a közleményben.

 

Angol érettségi

A vizsgán az intézmények biztosítanak angol-magyar, illetve magyar-angol szótárat, de a diákok magukkal is hozhatnak saját szótárat, ha úgy komfortos. Azonban fontos információ, hogy a nyelvvizsgával ellentétben itt csak a szövegalkotás (4.vizsgarész) során használható szótár. A vizsga maga 4 részből áll, mindegyik részben 30 pontot lehet elérni. 

Az első rész a szövegértés, a második a nyelvhelyesség (nyelvtan) majd a halott szövegértés végül pedig a szövegalkotás, ahol 2 különböző levelet kell megírnia a diákoknak. Az értékelés a korábbi érettségikhez hasonlóan alakul, a megoldókulcs és a feladatlap pedig ugyanúgy az Oktatási Hivatal honlapján lesz elérhető a vizsga másnapján reggel 8 órától. 

 

Az emelt szintű feladatsor és a javítási útmutató itt érhető el. A vizsgán legfeljebb 100 pontot lehetett elérni, amely egyben százalékot is jelent. A vizsgajegyet a százalék határozza meg:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.