Hírzóna

Szijjártó Péter szerint világháborús készülődés nyomása nehezedik ránk(Videó!)

Szijjártó Péter szerint világháborús készülődés nyomása nehezedik ránk(Videó!)

Kovács György
2024. április 22., hétfő
Szijjártó Péter szerint világháborús készülődés nyomása nehezedik ránk(Videó!)

Szijjártó Péter Luxembourgból jelentkezett be élőben, a Külügyek Tanácsának ülésezéséről.

 

A külügyminiszterek és a védelmi miniszterek közös ülésén az ukrajnai konfliktus volt a napirenden. Szijjártó Péter ismertette a helyzetértékelést, az abból fakadó következtetéseket, valamint "a ránk nehezedő világháborús készülődés nyomásáról", majd arról, hogy mi az alapja annak, hogy teljesen máshogy vonja le a következtetéseket Magyarország és az EU-s vezetők.

A helyzetértékelés teljesen egyértelmű arról, hogy mi zajlik a fronton, illetve a hadszíntéren

- fogalmazott Szijjártó Péter, aki hozzátette, semmilyen különbség nincs e téren ennek a megítélésében, legfeljebb a használt kifejezések erőssége különbözik. Kiemelte, nem vitatatja senki sem, hogy a helyzet kritikussá vált ukrán szempontból, amely két éve folyamatosan romlik, az elmúlt hetekben pedig ez jelentősen fel is gyorsult. 

A súlyos különbség a következtetések között van.

Brüsszel ebből azt a következtetést vonta le, hogy világháborús készülődésbe kezdett - ismertette Magyarország külügyminisztere. 

Gyakorlatilag a brüsszeli reakció, az ukrán szempontból egyre rosszabb hadszíntéri helyzetre az, hogy minél több további fegyver kerüljön szállításra.

Szijjártó Péter kiemelte, ez a stratégia az elmúlt két évben teljesen kudarcot vallott. Kiemelte, a fegyverszállítások nem vittek közelebb a békéhez, sőt, egyre tovább romlott a hadszíntéri helyzet. Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy a fegyverszállítások csak tovább növelik a világháborús eszkaláció esélyét és a háború hosszát nyújtja el. 

Magyarország ezért béketervek kidolgozását javasolja, amibe mindkét háborús félt be kell vonni.

Harmadik pontként tájékoztatott arról is, hogy a Magyarország által blokkolt 500 millió eurón túl, további másfél milliárd eurót fordítana Brüsszel a fegyverszállítmányokra, azonban Magyarország ezt a döntést továbbra sem tudja támogatni. Ezen felül pedig a 14. szankciós csomagot készíti elő az Európai Unió, amit szintén nem támogat Magyarország, mivel nagyobb kárt okozott Európa számára az eddigi 13 szankció, mint Oroszország számára.

 

A teljes videó itt tekinthető meg:

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.