Hírzóna

Idén is Daróczi Csaba kapta a magyar természetfotó nagydíjat

Idén is Daróczi Csaba kapta a magyar természetfotó nagydíjat

2024. április 6., szombat
Idén is Daróczi Csaba kapta a magyar természetfotó nagydíjat

Idén újra Daróczi Csaba kapta a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot, amelyet harmadik alkalommal vehetett át a fotóművész.

 

A Varázslatos Magyarország pályázat szervezői a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében adták át a 2023-as fotópályázatának nagydíját pénteken este, és egyúttal megnyitották idei fotókiállítást is - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel.

A verseny különlegessége, hogy nem évente egyszer rendezik meg, hanem minden évben kilenc hónapon át, több kategóriában zajlik, ezért a fotósoknak szinte egész évben kint kell lenniük a természetben és alkotniuk kell azért, hogy havonta színes portfóliót mutathassanak be a szakmai zsűrinek. A havi pályázatok mellett a fotósok évad végén elnyerhetik az Agrárminisztérium ajánlásával megalapított elismerést, A magyar természetfotó nagydíját és az ezzel járó Arany Daru szobrot is.

Tizenöt év alatt a magyar természetfotósok több mint negyvenötezer képpel versenyeztek már. Idén a kilenc pályázati kategória győztesei mellett a legtöbb pontszámot elért fotósokat is elismerték a különdíjasok mellett.

Az évadban a második helyen Hargitai László, a harmadik helyen pedig Litauszki Tibor végzett.

Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója visszaemlékezett az elmúlt tizenöt év fontos mozzanataira, többek közt méltatta Keleti Évát, aki a pályázat zsűritagjaként tizennégy éven át értékelte a magyar természetfotósok munkáit. A fotóművész tavaly bejelentette visszavonulását a zsűriből, ezért a Varázslatos Magyarország képviselői otthonában átnyújtották neki A magyar természetfotó tiszteletbeli nagydíját és az Arany Daru szobrot, valamint készítettek vele egy riportfilmet, amelyet a közönség az eseményen megtekinthetett.

A szakmai zsűri további tagja volt Britta Jaschinski fotóriporter, Máté Bence, Potyó Imre és Suhayda László természetfotósok, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint Tóth Zsolt Marcell természetfilmes.

A zsűrihez tavaly csatlakozó fotós, Britta Jaschinski előadást tartott a vadvilág védelméről. A különleges fotóriporteri stílusáról ismert természetfotós számos nemzetközi díjat, köztük az év fotóriportere címet is elnyerte korábban. Munkája során gyakran veszélyes helyzetekben, alkalmanként rejtve, titokban dokumentálja a vadon élő állatok és a természet ellen elkövetett bűncselekményeket, ezekről a tapasztalatokról is mesélt a közönségnek. Emellett bejelentette Az ember hatása a természetre elnevezésű új pályázati kategóriát, ahová olyan képeket várnak ettől az évtől, amelyek egyaránt bemutatják az ember élővilágra gyakorolt közvetlen segítő vagy romboló hatását. A világhírű fotóriporter idén is a zsűri tagjaként pontozza majd a beérkező alkotásokat.

A 69 alkotó 175 képét bemutató kiállításban kiemelt helyet kapott A magyar természetfotó nagydíja első három helyezettjének portfóliója, de a különböző pályázati kategóriák győzteseinek képeivel is találkozhat a közönség április 5. és május 31. között a Magyar Nemzeti Múzeumban, június 6. és augusztus 11 között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, augusztus 17. és szeptember 15. között a debreceni Kölcsey Központban, szeptember 16. és november 17. között a Magyar Természettudományi Múzeumban, november 18. és december 18. között a mosonmagyaróvári Flesch Központban, december 19. és 2025. február 28. között pedig a budapesti Infoparkban. A CEWE Nagydíjasok kiállítása továbbá látható lesz április 9. és május 16. között a Gödöllői Királyi Kastélyban, május 17. és június 5. között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, szeptember 15. és október 15. között a váci K16 Galériában, valamint október 17. és november 3. között a fővárosi Shopmark bevásárlóközpontban.

Az aranyérmes Daróczi Csaba 1969-ben született Debrecenben, Püspökladányban nőtt fel. A természet iránti vonzalma fiatal korában kezdődött, de az 1990-es évek elején, a főiskolán került szorosabb kapcsolatba a természetfotózással. 1994-ben került Soltvadkertre, itt fedezte fel a Kiskunságot fotós szemmel, ezt a tájat mutatja be Folyók gyermeke című, első könyve is. Daróczi Csaba a Varázslatos Magyarország egyik legrégebbi versenyzője és kiemelkedő sikereket elérő fotósa. 2010 óta 272 pályázaton vett részt, és 751 képpel versenyzett. A 2020-as és 2021-es évben a zsűri tagjai között pontozta a versenyzők képeit. Hatszor nyerte el a verseny fődíját, majd 2022-ben, A magyar természetfotó nagydíjának alapítása évében, valamint 2022-ben és 2023-ban is övé lett az Arany Daru szobor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.