Hírzóna

Gulyás Gergely: Magyarország felkészül arra, hogy mit kell tennie egy elhúzódó háború esetén

Gulyás Gergely: Magyarország felkészül arra, hogy mit kell tennie egy elhúzódó háború esetén

Magyarország továbbra is elutasítja a migrációt, megvédik a magyar gazdák érdekeit, újabb részletek derültek ki az új otthonfelújítási támogatásról

2024. április 11., csütörtök
Gulyás Gergely: Magyarország felkészül arra, hogy mit kell tennie egy elhúzódó háború esetén

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és a Kormányinfón debütáló Vitályos Eszter kormányszóvívő mellett az eseményen jelen volt Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter is.

Fotó: Polyak Attila

 

Örülök, hogy egy rövidebb szünet után újra találkozhatunk a sajtó képviselőivel – így kezdte a mai kormányinfót Gulyás Gergely, aki gerincműtétje után tért vissza a jól ismert helyszínen, de a megszokott pulpitus helyett egyelőre egy asztal mögött ülve. 

A kormány a keddi ülésén elsősorban a jelenlegi nemzetközi politikai katonai helyzetet elemezte. A változás negatív irányú. Nagyon veszélyes időszakban vagyunk. A következő fél év döntő lesz abból a szempontból, hogy a háború vagy a béke irányában indul el a világ – festette le a helyzetet Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint több a rossz hír, mint a jó, Európa a háború felé tart. 

Ha Ukrajnában a NATO katonai ereje jelenik meg, az olyan kockázatot hordoz magában, amelyet mindenképp el kell kerülni. Eddig ezt képviselte a szövetség is

– szögezte le a tárcavezető.

Az a határ, hogy nem küldünk katonákat, egyre inkább elmosódik. 

Magyarország komolyan aggódik a fejlemények miatt, a NATO-ra védelmi szövetségre tekint Gulyás Gergely tájékoztatása szerint. A kormány szerint a háborúnak katonai megoldása nincs, tűzszünetre van szükség. 

 

Fel kell készülni az elhúzódó háborúra

A kormány mérlegelte, hogy a magyar gazdaság szempontjából mivel jár egy háborús korszak. A miniszter szerint a legfontosabb döntést az amerikaiak hozzák majd meg, és egész más lesz a világ, ha Donald Trump fog győzni. A következő fél év döntő lesz a miniszter szerint, sok múlik azon, hogy ki nyeri novemberben az amerikai elnökválasztást. A kormány a költségvetés módosítását emiatt csak november 5-e után fogja benyújtani. 

A nemzetbiztonsági főtanácsadó kinevezéséről Gulyás Gergely azt mondta, ő hangolja össze a hadsereg és a kormányzati intézkedéseket. A kormány a NATO-n belül azt képviseli, hogy egy egyhangú döntéshozatalra épülő szövetség részeként kimaradjunk a háborúból, és a lehető legkisebb veszély fenyegessen minket. 


Magyarország továbbra is elutasítja a migrációt

Beszélt arról is, hogy az Európai Parlament által elfogadott migrációs rendelettervezettel rossz döntés született, ezt mutatja, hogy a tervezetek is csak 55 százalékos támogatottsággal mentek át, ebben Lengyelországgal vagyunk egy platformon, azaz nem támogatjuk a migrációt. 

Úgy gondoljuk, hogy nekünk nem kell elszenvednünk Nyugat-Európa társadalmi feszültségeit. Elutasítjuk a kötelező elosztást, hogy pénzbüntetést fizessünk ezért, ez végrehajthatatlan, nem jelent érdemi segítséget, bármilyen európai döntéssel szemben meg kell védeni hazánkat

 – fejtegette Gulyás Gergely.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Varga Mihály: Háborús helyzetben vagyunk

A magyar gazdaság a világ legnyitottabb gazdasága, ezért nem mindegy hogy milyen folyamatok zajlanak a világban. Háborús helyzetben vagyunk, és azt látjuk, hogy az Európai Unió a vártnál lassabban jön ki a válságból

- fejtette ki a pénzügyminiszter.

Németország Magyarország legfontosabb gazdasági partnere, hosszú ideje gyengélkedik. Ma sem látható pontosan meddig tartható ez az állapot. 

A külpiacok szintén gyengék, ami egy exportorientált gazdaság számára meghatározó. Ennek megfelelően egy háborús helyzetre terveztük meg a makrogazdasági pályát – fogalmazott Varga Mihály. A pénzügyminiszter kifejtette, korábbi intézkedéseiknek köszönhetőn megteremtették annak a lehetőségét, hogy a gazdasági növekedés egészséges szerkezetben tudjon megindulni.

Azzal számolnak, hogy 

ebben az évben a magyar gazdaság visszatér a növekedési pályára, ez 2,5 százalék körül lehet, így a növekedés szempontjából élmezőnybe kerülhet hazánk.

 Az év második felében a növekedés fel fog gyorsulni szerintük.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

A gazdasági növekedés jövőre újra négy százalék fölötti lehet 

Jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedés is megalapozott lehet a miniszter szerint. Mint mondta, az idei költségvetést háborús helyzethez igazítják, 4,1 százalékra csökkentik az államháztartás hiányát. A következő években ezt folyamatosan csökkentik.

Ezzel párhuzamosan az államadósság mértéke csökkenni fog a következő években is. Annak érdekében, hogy a költségvetési hiányt csökkentsék, a kormány úgy döntött, hogy 660 milliárd forintnyi beruházást halaszt át a következő időszakra. Ez jelentősen segíti a költségvetés mozgásterét. Az átütemezés ellenére is több mint 2000 milliárd forintnyi beruházás valósul meg.

Az Európai Unió éllovasai vagyunk a beruházási rátát tekintve. 

Fotó: Polyák Attila

 

 

Brüsszel elárulta a magyar gazdákat

Nagy István agrárminiszter az európai agráriumot illetően arról beszélt, hogy soha ilyen mértékű zöld ideológiai nyomás nem érte Európát. Minden szakmai alapot nélkülöző előírások miatt elvesztették a gazdák a lehetőségeiket.

A háború miatt tele vagyunk kihívásokkal, az ukrán vámmentességgel és korlátlan exportálással Brüsszel megnyitotta az uniós határokat, hatalmas mennyiségben jelentek meg termékek, korlátozva az európai gazdák lehetőségeit 

– mondta.

Jelezte, ezért a magyar és az uniós belpiacot súlyos túlkínálat és alacsony árak jellemzik. Ehhez társul a tavaly elindult uniós támogatási ciklus, mely adminisztratív terhekek is hárított a gazdákra. 

Brüsszel és az európai bizottság elárulta a magyar gazdákat, őket meg kell védenünk.

Ezért a gazdák védelmében több pontos intézkedést dolgoztak ki, a kormány nemzeti hatáskörben újabb az importot ériintő intézkedést hozott. Azon termékekre, melyeket tilos behozni, teljes bejelentési kötelezettséget írunk elő minden külföldről érkező terméknél – ismertette a kormány új intézkedéseit az agrárminiszter.

Második lépésként az államkincstár teljesíti a kifizetéseket a gazdáknak, most 265 milliárd forintnyi támogatás érkezik május végéig a gazdákhoz

 – jelentette be Nagy István. Az Agrár Széchenyi Kártyákat illetően a beérkező igényeknél a kormány 2026-ig 45 milliárd forintot biztosít a programhoz. Mindössze 5 százalékos kamattal juthatnak így kölcsönhöz a magyar gazdák. A mezőgazdaságban felhasznált gázolja után 90 százalékra emeli a visszatérítés mértékét.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Vitályos Eszter újabb részleteket osztott meg az új otthonfelújítási támogatásról

Vitályos Eszter kormányszóvivő elmondta háború okozta nemzetközi energiaválság egyértelművé tette, hogy önellátási képességünket és energiaszuverenitásunkat meg kell erősítenünk. A külső kitettségek a belföldi termelés fokozása mellett a fogyasztás csökkentésével is csökkenthetők. 

Ezen a területen komoly eredményeket ért el a kormány. 

A családok legutóbb a CSOK részeként kaphattak támogatást, most pedig egy 108 milliárd forint keretösszegű új konstrukció fog megjelenni uniós forrásból. Az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítéséhez nyújt majd segítséget a kormány. 

A hőszigeteléshez, nyílászárócseréhez, melegvízrendszer, fűtésrendszer, gázkazán korszerűsítéséhez lehet támogatást szerezni. 

Ennek a támogatására 2,5 millió forint igényelhető. A magasabb jövedelmű járásokban a támogatási összeg kevesebb lesz. Egyértelmű elvárás a konstrukcióval kapcsolatban, hogy legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell majd elérni. A beruházásokat három féle forrás finanszírozza majd. Önerő, kamatmentes hitel, és egy vissza nem térítendő támogatás része. A maximális hitellel és támogatással együtt kormány akár 6 millió forinttal járul hozzá a családi házak felújításához.

Fotó: Polyák Attila

 

A tárcák döntik el, mely beruházásokat csúsztatják

Varga Mihály kérdésre válaszolva jelezte, a kormány minden beruházást átnézett, a tárcák látják, mely beruházások elhalasztására van lehetőség, melyeket lehet átütemezni. A 2000 milliárd forintnyi folytatódó beruházásoknál is lehet olyan, hogy mégis tolódik, később valósul meg.

A költségvetési hiánycélról azt mondta, izgalmas az a felvetés, miszerint a csőd felé robog az ország, de nem kell mindent elhinni.

 Az év első negyedévében vannak olyan kiadások, melyek terhelik a költségvetést, ilyen a 13. havi nyugdíj, de ebből a kormány nem hajlandó engedni. A reptér megvásárláshoz szükséges előfinanszírozási összeget is a költségvetési forrásból finanszíroztuk

 – mondta.

A pénzügyminiszter elmondta azt is: jelentősen emelkedni fognak a reálbérek, ami a megtakarítások növekedését is jelzi.

 Tavaly év végén elkészült a kincstári digitalizáció fejlesztése, így otthon, karosszékből is lehet állampapírt venni 

– jelezte Varga Mihály. 

A pénzügyminiszter elmondta azt is: jelentősen emelkedni fognak a reálbérek, ami a megtakarítások növekedését is jelzi. – Tavaly év végén elkészült a kincstári digitalizáció fejlesztése, így otthon, karosszékből is lehet állampapírt venni – jelezte Varga Mihály. 

A lengyel és a szlovák költségvetés is nagyobb hiánnyal számol, mint a magyar – emlékeztetett egy másik kérdésre válaszolva Varga Mihály. A költségvetés van az emberekért, és nem fordítva, így nem ördögtől való, ha módosítani kell menet közben, az eredményeket meg kell őrizni – tette hozzá. A magyar költségvetés is alkalmazkodik a jelenlegi helyzethez. A költségvetési hiánynál tájékoztatása szerint azt is mérlegelni kell, hogy a jelenlegi eredményeket hogyan lehet fenntartani. 
 

Zéró tolerancia a korrupcióval szemben

A pénzügyminisztériumot érintő nyomozásról Varga Mihály azt mondta, már 2022-ben közölték, hogy az érintett munkatársak munkaviszonyát azonnal felfüggesztették.

 Ez egy régi ügy, Magyarországon a korrupcióval szemben zéró tolerancia van, ebben a kormány álláspontja nem változott

- mondta.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.