Hírzóna

Folytatódik vármegyénk fásítása

Folytatódik vármegyénk fásítása

2024. április 7., vasárnap
Folytatódik vármegyénk fásítása

Idén tovább folytatódik a Településfásítási Program. A negyedik ütemben ismét a 10 ezernél kisebb lélekszámú települések igényelhetnek fákat. Csongrád-Csanád vármegyében összesen 13 település igényelt facsemetéket.

 

Összesen 10 ezer sorfa áll rendelkezésére, amiből 4000 darabot a tavaszi, 6000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki.

Az Agrárminisztérium a Délmagyarral közölte, hogy a tizenhárom Csongrád-Csanád vármegyei település közül, amik igényeltek facsemetéket, a legkevesebb Domaszék igényelte, összesen tíz darabot kértek, öt platánt és öt hársfát. A legtöbbet, harminc fát Öttömösről, Pusztaszerről, Kübekházáról, Baksról, Zákányszékről, Zsombóról, Mórahalomról és Kistelekről kérték. De kap fákat Dóc, Csanytelek, Apátfalva és Sándorfalva is.

A Településfásítási Program eddigi három ütemében összesen 46 ezer sorfát ültettek el 1486 településen, amelyhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 2 milliárd forint támogatást biztosított. A Településfásítási Program így a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés.

A programban igényelhető fák konténeresek vagy földlabdások, 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak. A szakszerű ültetés érdekében minden fához támasztó karókat, takarómulcsot és védőrácsot is biztosít a minisztérium. A fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, ennek jelképeként minden igénylő ajándékba kap egy madárodút is.

A harmadik ütemben az érdeklődő települések 13 fafajból választhatnak a készlet erejéig. A listán a különböző települési viszonyok között is sikerrel ültethető fafajok szerepelnek.

A programra egyébként a településeknek regisztrálniuk kellett. A tavaszi időszak ültetéseihez március és április között, míg az őszi időszak ültetéseihez augusztus és november között szállítják a fákat, amiket a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosít. A program lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület segíti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.