Hírzóna

Feleslegessé váltak a kalauzok?

Feleslegessé váltak a kalauzok?

Nagy változások jöhetnek

Kovács György
2024. április 6., szombat
Feleslegessé váltak a kalauzok?

A MÁV-START Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő vonatai kísérleti jelleggel jegyvizsgáló nélkül közlekednek április 7-től. A két hónaposra tervezett tesztelési, majd pedig értékelési folyamatot követően várhatóan számos – feltételeknek megfelelő – elővárosi és vidéki vonalra is kiterjesztik a kalauz nélküli közlekedést.

Kelemen Gábor
 

A március 1-jén bevezetett új tarifa- és kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsítette a jegyváltást és az utazást, ezért nem szükséges az állandó jegyvizsgálói jelenlét a vonatokon

- olvasható a MÁV közleményében. Egyúttal jelezték, hogy a mostani tapasztalatok alapján döntenek az intézkedés kiterjesztésről, illetve amennyiben szükséges, akkor előtte finomhangolást végeznek rajta. A vasúttársaság megjegyezte, hasonló megoldás működik Nyugat-Európában és néhány térségbeli országban is.

 

Szúrópróbaszerű jegyellenőrzések továbbra is lesznek a vonatokon

Bliccelni azonban továbbra sem érdemes, mivel szúrópróba szerű ellenőrzések továbbra is lesznek. 

A vasúttársaság a próbaidőszak első egy hónapjában, a május 5-ig tartó átmeneti türelmi időszakban a kalauz nélkül közlekedő S76-os vonatok esetében a menetjegy, bérlet vagy érvényes utazásra jogosító okmány nélkül felszálló utasok számára a jegyellenőrzések során 2600 forintos pótdíjat számít fel a menetjegy árán kívül, ha a felszállás helyén volt jegyvásárlási lehetőség. 

Május 6-tól viszont minden bliccelő utasnak 25 ezer forintos pótdíjat kell fizetnie a jegy árán felül.

 

A mozdonyvezetők feladatköre is bővül

A mozdonyvezetők az eddigi feladataikon kívül ellátják az élőszavas utastájékoztatást a motorvonat hangosbemondó berendezésén keresztül, amikor automatikus információközlésre nincs mód valamilyen rendkívüli helyzet vagy forgalmi okból történő megállás során. Indulás előtt a visszapillantó tükrök, illetve a kamerarendszer segítségével ellenőrzik az utasok biztonságos fel- és leszállását. A fogyatékossággal élő vagy mozgásukban korlátozott utasok be- vagy leszállítását segítik a kerekesszék-emelő berendezés kezelésével. Valamint a mozdonyvezető hatáskörébe tartozik a biztonságos közlekedés egyes feltételeinek ellenőrzése, mint pl. a megfelelő ajtóműködés vagy az utastér szemrevételezéssel történő átnézése, egyes utazási komforttényezők (pl. beltéri hőmérséklet) ellenőrzése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.