Hírzóna

Életre kelnek a Tisza eredetmondái

Életre kelnek a Tisza eredetmondái

2024. április 2., kedd
Életre kelnek a Tisza eredetmondái

A Kövér Béla Bábszínház felhívása a szegedi családoknak, hogy a Móra Ferenc Múzeum előtt találkozzanak április 7-én vasárnap 16 órakor, amikor is új, eddig még nem látott óriásbábokkal ismerkedhet meg minden arra járó.

 

A Kövér Béla Bábszínház április első hetén helyszínt ad az ország összes bábszínházából érkező bábkészítőknek, bábtervezőknek, akik négynapi munkafolyamat keretein belül alkotnak óriásbábokat, a Tisza eredetéről szóló mondákat alapul véve. A szakmai workshopot Kocsis Eszter, Hoffer Károly és Palya Gábor tervezők vezetik, a résztvevő alkotók szakmai fejlődését és a bábkészítő szakmában dolgozók együttműködését erősítve.

Az elkészült bábokkal egy játékos, közösségi eseményre invitálja a bábszínház Szeged város családjait és minden érdeklődőt. Ebből nem lesz érdemes kimaradni, a teljes élmény érdekében a bábszínészek a közönség közreműködésével teremtik meg a Tiszát! A közösen létrehozott folyót az óriásbábok feltűnése változtatja: megérkezik egy csacsi, aki kijelöli a Tisza medrének vonalát, ettől lesz csak igazán kanyargós az. Besétál a két szépséges, könnyező leány, a Szőke Tisza és a Fekete Tisza, de még óriás medvék is előbukkannak, akik megborzolják a folyó sodrását. Az esemény tehát valóban a közönséggel együtt tud létrejönni, akik az óriásbábok megjelenésére hol haragvó, hol lágy Tisza folyót alkotnak.

A program különösen izgalmas, ugyanis nem csak az ország bábszínházai közös projektjének záróakkordja ez, de szegedi együttműködéseket is rejt. A bábok megérkezését Gajda Ámos szaxofonon kíséri, a téren pedig a Szegedi Szimfonikus Zenekar rézfúvósai adják a Tisza aláfestő zenéjét Dubóczky Gergely vezénylésével.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.